Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 147 okrivljenika

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 147 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, prijevare, zlouporabe osiguranja te pomaganja u prijevari i zlouporabi osiguranja. (30.12.2016.)
Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od početka veljače 2014. do 1. rujna 2015., u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao II. okr., III. okr. policijskog službenika PU zagrebačke, IV. okr. odvjetnika u Zagrebu, te V., VI., VII. i VIII. okr., s ciljem da za sebe i druge od osiguravajućih društava bez osnove ishode isplate znatne nepripadne materijalne i nematerijalne štete po policama osiguranja od automobilske odgovornosti te time pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit.
U ostvarenju tog cilja i međusobnog dogovora o podjeli posla, I., II., V., VII. okr. i druge nepoznate osobe međusobno su namjerno izazivali prometne nezgode u koje je bilo uključeno više vozila koja je za tu namjenu pronalazio I. okr., nakon čega bi napustili mjesto događaja. Zatim su predmetnim vozilima, sukladno prethodnim uputama I. okr. i II. okr., pristupale druge osobe - fiktivni krivci i fiktivni oštećenici, koje bi se predstavile kao stvarni sudionici prometne nezgode, a koje su prethodno u tu svrhu I. okr. i II. okr. osobno te putem V., VI., VII. okr. i drugih nepoznatih posrednika, pronalazili i angažirali za novčanu naknadu od 750,00 do 3.500,00 kuna te bi ih neposredno uoči ili nakon fingirane nezgode dovezli na mjesto događaja. Sukladno dogovoru I. i III okr., mjesto i vrijeme fingiranih nezgoda određivalo se prema postajnom području i vremenu obavljanja službe - rasporedu rada III. okr., a realizaciju fingiranih prometnih nezgoda osiguravali su V. i VIII. okr., a po potrebi i I. i II. okr., na način da su se svojim vozilima kretali u neposrednoj blizini vozila koja su sudjelovala u izazivanju prometne nezgode da ne bi došlo do naleta i oštećenja drugih vozila čiji vozači s njima nisu bili u dogovoru. Nakon realizacije fingiranih prometnih nezgoda, III. okr. policijski službenik je, sukladno dogovoru s I. okr., izlazio na mjesto događaja te sačinjavao službene zabilješke i zapisnike o očevidu te izvješća o počinjenom prekršaju iz koje dokumentacije je proizlazilo da su nezgode prouzročene nepropisnom vožnjom fiktivnih krivaca, iako je znao da se radi o namjerno izazvanim prometnim nezgodama s unaprijed određenim mjestima, sudionicima, dinamikom i posljedicama, a za koje postupanje je od I. okr. po svakoj lažiranoj prometnoj nezgodi primao novčane iznose od najmanje 1.000,00 do 3.000,00 kuna. Potom je III. okr. policijskoj referadi podnosio izvješća o počinjenom prekršaju i obvezne prekršajne naloge protiv fiktivnih krivaca te im izdavao potvrdu o naplaćenoj novčanoj kazni na mjestu počinjenja prekršaja, a sve kako bi se na temelju tako sačinjene dokumentacije utvrdila pravna osnova za prihvaćanje odgovornosti od automobilskog osiguranja i kako osiguravajuća društva ne bi osporavala istinitost nezgoda, time da je fiktivnim krivcima I. okr. osiguravao novac za plaćanje prekršajnih kazni.
Potom su I. i II. okr. fiktivne oštećenike upućivali, a II. okr. ih je i osobno vozio na Odjel za hitan prijem Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice radi obavljanja liječničkih pregleda na kojima su, sukladno njihovim uputama, simulirali bolove u predjelu vrata i glave, strahove i smanjene životne aktivnosti. Fiktivne oštećenike i fiktivne krivce koji su upravljali vozilima osiguranim po kasko policama I. i II. okr upućivali su na podnošenje prijave štete i ispunjavanje formulara u osiguravajućim društvima potrebnih radi naplate štete na vozilima u kojima su neistinito prikazivali da su prometne nezgode prouzročene nepropisnom vožnjom vozača - fiktivnih krivaca. Zatim su fiktivni oštećenici, sukladno uputama I. i II. okr., potpisivali punomoć za zastupanje IV. okr. koji je u njihovo ime podnosio zahtjeve osiguravajućim društvima za naknadu nematerijalne štete te zahtjeve za naknadu odvjetničkih troškova, a po potrebi je u postupcima naknade štete na vozilima, sukladno dogovoru s I. okr., zastupao i vlasnike tih vozila. Radi prikrivanja kriminalne aktivnosti IV. okr. i cilja zločinačkog udruženja, I. okr. je dio fiktivnih oštećenika upućivao da neosnovanu naknadu nematerijalne štete ostvaruju preko drugih odvjetnika koji nisu imali saznanja o njihovim stvarnim nakanama. U dogovorenim prometnim nezgodama, sukladno uputama pripadnika zločinačkog udruženja, sudjelovali su IX. - CXLVII. okr. kao fiktivni krivci i fiktivni oštećenici.
Na temelju podnesenih zahtjeva za naknadu nematerijalne štete, prijava štete na vozilima i zahtjeva za naknadu odvjetničkih troškova, osiguravajuća društva koja nisu imala razloga sumnjati u dostavljene zahtjeve, prijave, medicinsku dokumentaciju, službene zabilješke i zapisnike o očevidu, isplatila su ukupno najmanje 2.155.403,26 kuna na ime naknade štete te najmanje 190.625,00 kuna na ime odvjetničkih troškova. Pripadnici zločinačkog udruženja pribavili su nepripadnu imovinsku korist od najmanje 1.604.136,66 kuna koji iznos su, nakon što su fiktivnim oštećenicima isplatili najmanje 184.500,00 kuna, međusobno podijelili.