Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvije okrivljenice

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zadarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvije hrvatske državljanke (1994., 1993.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. (30. 4. 2021.)
Osnovano se sumnja da je, 15. listopada 2020., prvookrivljena kao administrativna referentica Županijskog suda u Zadru te zapisničarka raspoređena na rad kod suca istrage tog suda, sadržaj sudskog naloga za primjenu posebnih dokaznih radnji protiv jednog osumnjičenika, znajući da je dužna podatke o sadržaju tih radnji čuvati kao tajnu, prenijela drugookrivljenoj administrativnoj referentici i zapisničarki na istom sudu koja je s tim osumnjičenikom bila u emotivnoj vezi. Navedeno je prvookrivljena napravila s namjerom da se tijekom provođenja naloženih radnji ne otkrije da su drugookrivljena i osumnjičenik partneri, te da se protiv osumnjičenika ne prikupe dokazi. Potom je drugookrivljena svom partneru neovlašteno otkrila sadržaj i podatke iz predmetnog naloga suca istrage iako je znala da su ti podaci tajni. Nakon toga je osumnjičenik izbjegavao komunikaciju na nadziranom telefonu, te su posebne dokazne radnje protiv njega obustavljene jer nisu prikupljeni dokazi.
USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu protiv prvookrivljene i drugookrivljene predložio određivanje istražnog zatvora.