Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet istražni zahtjev protiv 50-godišnjaka zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je 7. siječnja istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 263. st. 1. i 3. Kaznenog zakona. (8. 1. 2010.)
Postoji osnovana sumnja da je 50-godišnjak oko 7,12 sati 5. siječnja 2010. u Zagrebu; u namjeri da zbog nezadovoljstva dugogodišnjim ostavinskim postupkom i općim stanjem u pravosuđu skrene pažnju na sebe i svoje probleme; parkirao svoj osobni automobil neposredno uz zgradu i ispred ulaza u Veleposlanstvo SR Njemačke. Osumnjičenik je u automobil prethodno unio lance, lokot, cigle i daske za učvršćenje tereta i više posuda (karnistara i bačava) sa ukupno 443,43 litara benzina. Policijskom službeniku koji mu je kao službenik na osiguranju objekta Veleposlanstva prišao u namjeri da ga udalji s mjesta gdje parkiranje nije dozvoljeno, kroz prozor je suvozačevih vrata bacio omotnicu sa papirima i papir sa porukom te mu naložio da ju žurno preda u Veleposlanstvo ili će "dignuti sve u zrak". Kako je istovremeno u ruci držao upaljač s otvorenim plamenom iznad otvorene bačve na suvozačevom sjedalu tako je time izravno ugrozio život policijskog službenika i živote većeg broja građana koji su se bilo nalazili bilo prolazili uz mjesto događaja.
Osumnjičenik je, odbivši prijedloge i zahtjeve policijskih službenika i pregovarača da izađe iz vozila, svladan uz upotrebu sredstva prisile te je protiv njega predloženo određivanje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. toč. 3 Zakona o kaznenom postupku.