Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet istražni zahtjev protiv 30-godišnjaka zbog pokušaja iznude, dva dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te dva uništenja i oštećenja tuđe stvari

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela iznude u pokušaju iz čl. 234. st. 2. u svezi st. 1. i u svezi st. 33. Kaznenog zakona, dva kaznena djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 263. st. 1. KZ-a te dva kaznena djela uništenja i oštećenja tuđe stvari iz čl. 222. st. 1. KZ-a. (15. 1. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da je 30-godišnjak od 29. svibnja 2009. do 22. rujna 2009. u Splitu i na drugim lokacijama; zajednički i dogovorno sa za sada nepoznatim osobama; a u cilju pribavljanja nepripadajuće materijalne dobiti od J. K. (1979.), u dva mu navrata na vozilima kojima se koriste on i članovi njegove obitelji podmetnuo požar. Osnovano se sumnja da je pod jedno vozilo jedne prigode bacio ručnu bombu, dok je drugo vozilo propucao hicima iz pištolja, a nakon čega je od oštećenog s više upućenih pisama iznuđivačkog sadržaja tražio iznos od 50.000,00 eura.
Istražni sudac Županijskog suda u Splitu prihvatio je istražni zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, rješenjem otvorio istragu protiv okrivljenika i prihvatio prijedlog za određivanje pritvora zbog opasnosti da će boravkom na slobodi utjecati na svjedoke i zbog osobito teških okolnosti kaznenih djela.