Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnijet istražni zahtjev protiv sedmero hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Zadru istražni zahtjev protiv sedmero hrvatskih državljana (1976., 1977., 1981., 1948, 1973., 1969. i 1974.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporaba službenog položaja i ovlasti iz čl.337. st. 4. u svezi sa st. 1.  KZ-a, pomaganja u činjenju tih kaznenih djela, krivotvorenja službenih isprava iz čl. 312. KZ-a, pomaganja pri činjenju tih kaznenih djela te ovjerovljavanja neistinitog sadržaja iz čl. 315. KZ-a i prijevare iz čl. 224. st. 4. u svezi sa st. 1. KZ-a. (15. 1. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da su prvoosumnjičenik, drugoosumnjičenik i četvrtoosumnjičenik kao odgovorne osobe u jednoj auto-kući u Zadru krivotvorili poslovnu dokumentaciju i time omogućili trećeosumnjičeniku fiktivnu kupovinu nekoliko osobnih automobila visoke i srednje klase a koje je on potom preprodao i pribavio si nezakonitu imovinsku korist od 547.500,00 kuna na štetu prevarenih kupaca tih vozila. Također, postoji osnovana sumnja da je četvrtoosumnjičenik sastavio fiktivnu dokumentaciju za povrat sredstava šestoosumnjičeniku (kao kupcu jednog vozila) zbog navodnog odustajanja od kupnje iako ovaj nije bio kupac tog vozila niti je mogao odustati od kupovine pribavivši mu tako protupravnu imovinsku koristi u iznosu od oko 66.380,00 kn.
Osnovano se sumnja da su trećeosumnjičenik, petoosumnjičenik, šestoosumnjičenik i sedmoosumnjičenik potpisivanjem fiktivne poslovne dokumentacije pomagali u činjenju kaznenih djela zlouporabe službenog položaja i ovlasti, kao i činjenju kaznenih djela krivotvorenja službenih isprava te kaznenih djela ovjerovljavanja neistinitog sadržaja, a trećeosumnjičenik počinio kazneno djelo prijevare.
Protiv svih je osumnjičenika predloženo određivanje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. toč. 2. i 3. ZKP-a zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, uništenja i krivotvorenja dokaza i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.