Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnijet optužni prijedlog protiv I. B., E. B., A. M. i F. J. te trgovačkog društva zbog zlouporabe stečaja, pomaganja u zlouporabi stečaja, krivotvorenja isprave i davanja lažnog iskaza

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je Općinskom sudu u Vukovaru optužni prijedlog protiv četiri hrvatska državljanina i trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela, i to protiv I. B. zbog dva kaznena djela zlouporabe stečaja iz čl. 282. st. 1. i 2. KZ-a i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 1. KZ-a; protiv E. B. i A. M. zbog kaznenog djela pomaganja u zlouporabi stečaja iz čl. 282. st. 1. i 2. KZ-a, u svezi čl. 38. st. 1. i 2. KZ-a, te protiv F. J. zbog kaznenog djela pomaganja u zlouporabi stečaja i davanja lažnog iskaza iz čl. 303. st. 2. KZ-a, te protiv trgovačkog društva sa sjedištem u Vukovaru zbog kaznenog djela pomaganja u zlouporabi stečaja koje je počinio F. J. kao direktor. Ujedno je podnijet i prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja protupravne imovinske koristi trgovačkom društvu zabranom bankama, kod kojih se vode računi tog društva, raspolaganja novčanim sredstvima s tih računa. (25. 1. 2010.)

Optužnim prijedlogom se okrivljenom I. B. stavlja na teret da je kao direktor drugog trgovačkog društva iz Vukovara; a znajući da je ono nesposobno za plaćanje i u namjeri smanjenja buduće stečajne mase; nakon što je prethodno od A. M. sredstvima društva kupio stan u Zagrebu, 20. srpnja 2007. dogovorio s E. B. i A. M. da zaključe kupoprodajni ugovor, što su oni i učinili, znajući da je stan već prethodno kupljen za društvo, te je temeljem tog ugovora E. B. uknjižen kao vlasnik, umanjivši time imovinu drugog društva za iznos od 797.000,89 kuna.
Ujedno, okrivljenog I. B. kao direktora drugog društva i F. J. kao direktora prvog društva iz Vukovara se tereti da su; a znajući da je drugo društvo nesposobno za plaćanje; u cilju smanjenja buduće stečajne mase tog društva 11. travnja 2008. zaključili fiktivni ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji. Tim ugovorom drugo društvo daje na korištenje strojeve prvom društvu, te je F. J. 10. srpnja 2008. zaključio ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s društvom u Srbiji kojim njegovo društvo iste strojeve daje na korištenje društvu u Srbiji. Temeljem tog ugovora i njegove neistinite izjave dane Carinskoj ispostavi Vukovar da su strojevi u vlasništvu prvog društva, okrivljeni F. J. je strojeve izvezao u Srbiju gdje ih je prodao društvu u Beogradu ostvarivši protupravnu imovinsku korist za svoje društvo u iznosu od 516.615,00 kuna čime je imovina drugog društva u stečaju umanjena za iznos od 1.373.694,14 kuna.