Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet istražni zahtjev protiv dvojice osumnjičenika zbog teških kaznenih djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražni zahtjev protiv mlađeg punoljetnika (1990.) i hrvatskog državljanina (1983.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 1. u svezi s čl. 263. st. 1. Kaznenog zakona i u svezi s čl. 61. KZ-a. (5. 2. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici kao članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva od 1. kolovoza 2008. do 9. rujna 2009. svjesno paleći plinskim upaljačem suhu travu i nisko raslinje izazvali trinaest požara na području Splitsko-dalmatinske županije u kojima je izgorjela borova šuma, masline i nisko raslinje, a šteta se procjenjuje na 17.000.000,00 kuna.
Cijeneći brojnost kaznenih djela, visinu pričinjene štete, a posebno činjenicu da su osumnjičenici pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva, protiv njih je predloženo određivanje pritvora zbog posebno teških okolnosti kaznenog djela, a u odnosu na osumnjičenika (1983.) i zbog utjecaja na svjedoke, s obzirom da negira počinjenje kaznenog djela. Istražni sudac Županijskog suda u Splitu prihvatio je istražni zahtjev i donio rješenje o provođenju istrage te odredio pritvor protiv obojice osumnjičenika.