Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv G. K. zbog pronevjere, krivotvorenja službene isprave i uništavanja ili prikrivanja arhivske građe

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina G. K. (1946.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv službene dužnosti pronevjerom iz čl. 345. st. 1. i 3. Kaznenog zakona, kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava krivotvorenjem službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a, i kazneno djelo protiv javnog reda uništavanjem ili prikrivanjem arhivske građe iz čl. 327. st. 1. KZ-a a sve u svezi čl. 60. KZ-a. (8. 2. 2010.)
Okrivljenika se tereti da je nakon što mu je 19. prosinca 2008. prestala dužnost Generalnog konzula RH u Australiji; u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti; neovlašteno za sebe zadržao dio namještaja i opreme koje je zadužio kao Generalni konzul, ukupne vrijednosti 72.823,13 kn. Naime, tereti ga se da je 4. prosinca 2008. putem jednog prijevoznika, bez potrebnog ovlaštenja i suprotno izričitoj uputi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, dao otpremiti i prevesti u Republiku Hrvatsku zajedno sa svojim stvarima veću količini namještaja i opreme. Potom je, radi prikrivanja, u zapisnik o primopredaji kapitalne imovine i novčanih sredstava Generalnog konzulata RH koji je potpisao kao član Stručnog povjerenstva za primopredaju, naznačio da je navedeni namještaj premjestio u novi prostor namijenjen za novu rezidenciju Generalnog konzula. 
Ujedno, tereti ga se da je 4. prosinca 2008. u Sydneyu prilikom prestanka obavljanja dužnosti Generalnog konzula RH, protivno čl. 7. Zakona o arhivskom gradivu i arhivima i čl. 5. Pravilnika o zaštiti arhivskog i registraturnog gradiva MVPEI-a, bez ovlaštenja i izvještavanja nadležnih tijela, bilješke, note, izvješća, dopise, pisane planove i drugu pisanu dokumentaciju Generalnog konzulata RH neovlašteno spremio između namještaja, opreme i predmeta koje je privatno otpremao iz Australije u Republiku Hrvatsku. Navedena je dokumentacija naknadno pronađena te su ju policijski službenici privremeno oduzeli prilikom pretrage.