Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnijet istražni zahtjev protiv četvorice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru istražni zahtjev protiv hrvatskih državljana (1954., 1969., 1957. i 1964.) zbog postojanja osnovane sumnje da su od prosinca 2005. do travnja 2006. godine počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 4. u svezi čl. 263. st. 2. i 4. Kaznenog zakona. (9. 2. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici kao zaposlenici Zrakoplovno-tehničkog zavoda Velika Gorica, odgovorni za nadzor i kontrolu radova u okviru svojih dužnosti i ovlaštenja, tijekom izvođenja radova preuređenja helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane tip MI-8 propustili obavljati nadzor nad radom djelatnika Odjela remonta i održavanja ZTZ-a prilikom ugradnje zvučno-izolacijske spužve lijepljenjem na oplatu helikoptera a kako ne bi došlo do ugradnje navedene izolacije u području upravljačkih komandi. Osnovano se sumnja da su propustili kontrolirati izvedene radove, iako svjesni da u tom slučaju može doći do otežanog pomicanja komandi cikličkog upravljanja i samog upravljanja helikopterom i time do dovođenja u opasnost sigurnosti helikoptera i putnika, lakomisleno smatrajući da do štetnih posljedica neće doći. Zbog te ugradnje zvučno-izolacijske spužve u predjelu krutih komandi je 9. srpnja 2007. u Vukovaru, neposredno nakon uzlijetanja helikoptera s heliodroma vojarne 204. vukovarske brigade, došlo do nemogućnosti upravljanja i kontroliranja leta helikoptera te njegova pada na tlo pri čemu su tri osobe smrtno stradale, a više je osoba zadobilo teške tjelesne ozljede dok je na helikopteru i vozilima MORH-a nastupila materijalna šteta.
Kako je tijekom 2009. godine Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru u više navrata zaprimilo dopune kaznene prijave, a posljednju dopunu 13. srpnja 2009., tako je uslijedilo razmatranje radi donošenja odluke u predmetu. Naime, Povjerenstvo za istraživanje nesreće zrakoplova MORH-a je dostavilo 17. srpnja 2008. Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru završno izvješće, a Odjel vojne policije Glavnog stožera OS RH je 19. studenog 2008. podnio kaznenu prijavu. Nakon zaprimanja kaznene prijave, Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je od MORH-a (Odjela vojne policije Glavnog stožera OSRH) zatražilo dopunu kriminalističke obrade odnosno prikupljanje i dostavljanje relevantne dokumentacije.