Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv devet osoba i tri pravne osobe zbog opasnog izvođenja građevinskih radova

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv devet hrvatskih državljana D. L. (1954.), N. B. (1942.), A. S.-N. (1948.), M. P. (1966.), G. K. (1940.), T. G. (1966.), Z. P. (1963.), H. V. R. (1954.) i M. S. K. (1966.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti opasnim izvođenjem građevinskih radova iz čl. 271. st. 1. u svezi čl. 266. st. 1. Kaznenog zakona. Optužnica je podignuta i protiv pravne osobe "T." d.d., "C." d.o.o. i "I." d.o.o. zbog istog kaznenog djela u svezi sa čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (3. 3. 2010.)
Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su od 20. ožujka do 23. rujna 2007.; prilikom izgradnje poslovne građevine s podzemnom garažom investitora HEP d.d. iz Zagreba na lokaciji ulica Vukovarska-Kupska u Zagrebu; u svojstvu projektanta Izvedbenog projekta, glavnog projektanta Glavnog projekta Poslovnog kompleksa HEP-a, ovlaštenog revidenta, glavnog inženjera gradilišta, voditelja radova, glavnog nadzornog inženjera, nadzornog inženjera za izvođenje zaštitne konstrukcije građevne jame, direktora pravne osobe koja provodi stručni nadzor građenja i odgovorne osobe za provedbu mjerenja i opažanja, izvodili i nadzirali radove izgradnje zaštitne konstrukcije građevne jame prema Izvedbenom projektu za koji su znali da nije u skladu s Glavnim projektom i da kao takav ne ispunjava bitne sigurnosne zahtjeve propisane Zakonom o gradnji.
Zbog takvog njihovog postupanja i propusta je 23. rujna 2007. od 12,08 do 14,50 sati došlo do urušavanja istočnog dijela zaštitne konstrukcije građevne jame u duljini od oko 40 metara, odnosno dijela Kupske ulice, naglog prodora vode i erozije okolnog tla te djelomičnog urušavanja obiteljske prizemnice u Kupskoj ulici broj 9, a time i do ugrožavanja života stanara Kupske ulice, stambenih objekata i samog gradilišta.
Pri opisanom je događaju nastupila šteta u iznosu od oko 17.000.000,00 kuna.