Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv A. M. zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina A. M. (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 263. st. 1. i 3. Kaznenog zakona. (4. 3. 2010.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je oko 7,12 sati 5. siječnja 2010. u Zagrebu; u nakani da zbog nezadovoljstva dugogodišnjim ostavinskim postupkom pred Općinskim sudom u Splitu i općim stanjem u pravosuđu skrene pažnju na sebe i svoje probleme; a nakon dugih prethodnih priprema, parkirao svoj osobni automobil neposredno uz zgradu ispred ulaza u Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke. Tereti ga se da je u spomenuti auto prethodno unio daske za učvršćivanje tereta na koje je postavio četiri PVC kanistra i tri PVC bačve ispunjene sa ukupno 443,43 litre benzina te više komada raznog alata, žigice i plinske upaljače. Kada mu je prišao policijski službenik (bio na osiguranju objekta) kako bi ga udaljio s mjesta na kojem nije dozvoljeno parkiranje, A. M je prema njemu bacio žutu poštansku omotnicu sa papirima i papir sa porukom naloživši mu da to preda u Veleposlanstvo ili će dignuti sve u zrak. Istovremeno je u ruci držao upaljač sa otvorenim plamenom iznad otvorene bačve sa oko 120 litara benzina na mjestu suvozačevog sjedala. Dolaskom policijskih službenika specijalne policije i po neposrednom kontaktu pokušaja pregovora sa okrivljenikom, A. M. je i dalje držao upaljač iznad otvorene bačve s benzinom krešući s njime čime je zbog mogućeg kontakta plamena i iskre s lako zapaljivim benzinskim parama te nastanka nekontroliranog požara, izravno ugrozio život policijskih službenika te sigurnost zgrade Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke i okolnih građevina.
Budući da je odbio prijedloge i zahtjeve policijskih službenika i pregovarača da izađe iz vozila, svladali su ga službenici specijalne policije.
U odnosu na okrivljenika predloženo je produljenje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. t. 3. ZKP-a.