Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv A. I. i K. I. zbog zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke A. I. (1950.) i hrvatskog državljanina K. I. (1971.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona i kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. KZ-a, te protiv pet trgovačkih društava zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. KZ-a. (5. 3. 2010.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su kao direktorica i kao prokurist trgovačkog društva od 2004. do 2007. godine sklopili u ime društva više ugovora o pozajmici sa samima sobom kao fizičkim osobama iako nisu imali namjeru vratiti puni iznos novca, pa su uzeli i na štetu tog trgovačkog društva za sebe zadržali 1.042.063,79 kuna. Tereti ih se da su zajednički i dogovorno, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za tri trgovačka društva u kojima je okrivljenik K. I. direktor, a na štetu trgovačkog društva kojem je direktorica okrivljena A. I., dogovorili da njeno društvo prodaje njegovim trima društvima razne proizvode, da im pozajmljuje novac i da im daje u zakup svoj poslovni prostor, a da ta društva ne plate račune za robu, ne vrate pozajmice i ne plaćaju zakupninu i druge troškove. Na opisani je način navedenim društvima pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 589.862,16 kuna.
Nadalje, okrivljenu A. I. tereti se da je za svoje društvo, a oboje okrivljenika da su za još jedno njihovo društvo; u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi; propustili uplatiti dužne poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 1.069.749,91 kunu.
Optužnicom se tereti i pet trgovačkih društava da su počinila prethodno opisana kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. KZ-a, a koja su počinili okrivljenici kao odgovorne osobe u tim trgovačkim društvima.