Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnijet istražni zahtjev protiv 34-godišnjaka i 54-godišnjakinje zbog teških kaznenih djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1976.) i hrvatske državljanke (1956.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teških kaznenih djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 4. u svezi čl. 263. st. 4. i st. 1. Kaznenog zakona. (9. 3. 2010.)
Postoji osnovana sumnja da 34-godišnji načelnik jedne općine (zadužen i odgovoran za obavljanje poslova državne uprave prenijetih u djelokrug tijela općine) i 54-godišnja  pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela te općine (zadužena i odgovorna za rukovođenje Odsjekom za gospodarstvo i komunal i za pravodobno i efikasno obavljanje poslova i zadataka Odjela) uopće nisu vodili brigu o javnoj površini u vlasništvu Republike Hrvatske, a u posjedu općine, odnosno da su postupali protivno obvezama iz Zakona o komunalnom gospodarstvu da je općina obvezna osigurati trajno i kvalitetno održavanje javnih površina i osigurati održavanje komunalnih objekata uređaja u stanju funkcionalne sposobnosti te protivno obvezama iz Odluke o komunalnom redu da se javne površine moraju redovito održavati.
Spomenuta javna površina je služila kao nogometno igralište i igralište za djecu te su na njoj bile postavljene dvije metalne konstrukcije golova za nogomet a koje nisu ni na koji način bile pričvršćene za zemlju; iako su osumnjičeni bili dužni i mogli znati da takvi nepričvršćeni golovi predstavljaju opasnost za igrače nogometa i za djecu koja se tamo igraju; pa nisu poduzeli ništa da se golovi pričvrste na zemlju kako bi se spriječilo njihovo prevrtanje i stradavanje osoba na igralištu. Uslijed opisanog propusta 13. lipnja 2009. je  došlo do prevrtanja gola na tijelo djevojčice (1997.) koja se igrala na igralištu sa grupom djece i ljuljala se držeći se rukama za prečku gola pri čemu je prečka pritisnula njezino tijelo uz tlo teško ju ozlijedivši uslijed koje ozljede je djevojčica preminula 22. lipnja 2009.