Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Zakon o državnom odvjetništvu

Članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu (Narodne novine broj 67/2018):

Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske.

 
 

Važnost Pravosudne akademije za usavršavanje državnih odvjetnika

 
 
Kontinuirani programi Pravosudne akademije namijenjeni usavršavanju državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika te savjetnika i vježbenika u državnim odvjetništvima  predstavljaju važan element u edukaciji državnoodvjetničkih dužnosnika s ciljem učenja novoga i upoznavanja s praksom kako domaćih tako i inozemnih pravosudnih tijela, istaknula je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek povodom obilježavanja deset godina postojanja i djelovanja Pravosudne akademije kao samostalne ustanove. (19. 10. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

 
 
Prema uputi nadležnog epidemiologa, a nakon epidemiološkog izvida vezano za prisutnost troje državnodvjetničkih dužnosnika i raspored sjedenja u dvorani u Hrvatskom saboru u kojoj je održana sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek, zamjenik Glavne državne odvjetnice Darko Klier i ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić će ostati u samoizolaciji do 28. listopada 2020. (16. 10. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na upite novinara

 
 
Zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Mirela Alerić Puklin dostavila je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) zahtjev za razrješenjem s te dužnosti, a DORH je zahtjev ustupio Državnoodvjetničkom vijeću na nadležno postupanje. (6. 10. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje odgovor na medijske objave i istupe kojima je kao povod poslužila posljednja akcija USKOK-a, a kojima se dovodi u pitanje pa čak i iznose optužbe na dinamiku i način postupanja u provođenju izvida te se prozivaju DORH i USKOK za "curenje informacija" iz istraga. (23. 9. 2020.) 
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Radni sastanci Glavne državne odvjetnice sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek donijela je odluku o obilasku županijskih i općinskih državnih odvjetništava te Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i održavanju radnih sastanaka sa ravnateljicom USKOK-a i županijskim i općinskim državnim odvjetnicima te voditeljima kaznenih i građansko-upravnih odjela i odsjeka u tim državnim odvjetništvima, radi upoznavanja s organizacijom rada državnih odvjetništava u uvjetima uzrokovanim koronavirusom te potresom u zagrebačkim državnim odvjetništvima, kao i o problemima i otvorenim pitanjima u radu i postupanju državnih odvjetništava. (21. 9. 2020.)
više

Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske dodijeljena Povelja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek primila je Povelju za uspješnu suradnju DORH-a i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta koju joj je uručila dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Snježana Sekušak-Galešev. (11. 9. 2020.)
više

Održan radni sastanak Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek i ministra Ivana Malenice

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek primila je u radni posjet ministra pravosuđa i uprave dr. sc. Ivana Malenicu tijekom kojeg su razgovarali o ustrojstvu i kadrovskoj popunjenosti državnog odvjetništva. Razgovarali su o problemu smještaja pojedinih državnih odvjetništava, a posebno Građansko-upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koji je znatno oštećen u potresu u ožujku ove godine. (7. 9. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Županijski sud u Zagrebu dobiva optužnice

 
 
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podigli su pred Županijskim sudom u Zagrebu u prvih šest mjeseci više optužnica protiv više okrivljenika negoli u istom razdoblju 2019. godine slijedom čega nije točna izjava predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića da "jednostavno ne dobivamo optužnice". (31. 8. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Postupanje Državnog odvjetništva protiv počinitelja kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u logorima i zatvorima tijekom Domovinskog rata

 
 

Državno odvjetništvo kontinuirano radi na otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. Radi se o kompleksnim predmetima koji zahtijevaju specifična stručna znanja, dugotrajna, iscrpna istraživanja radi prikupljanja potrebnih dokaza, pronalaženja mogućih svjedoka, proučavanje opsežne dokumentacije, suradnju i zajednički rad s drugim državnim tijelima i institucijama.
Niti jedan ratni zločin zbog žrtava, istine i neopterećene budućnosti ne može ostati nekažnjen i niti jedan počinitelj ratnog zločina ne smije ostati neprocesuiran. Stoga je za procesuiranje ratnog zločina pred nadležnim sudom nužno prikupiti dokaze koji upućuju na krivnju počinitelja, bilo da je okrivljenik sam počinio ratni zločin ili da ga je naredio. (14. 8. 2020.)

više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Tamara Laptoš imenovana tužiteljicom Ureda europskog tužitelja

 
 
Zamjenica Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske Tamara Laptoš imenovana je tužiteljicom Ureda europskog javnog tužitelja, priopćilo je 27. srpnja 2020. Vijeće Europske unije. (28. 7. 2020.)
više

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Odgovor na objavljene informacije

 
 
Nastavno na objave u dnevnim novinama vezano za odbacivanje kaznene prijave Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv K. F. objavljujemo odgovor na objavljene informacije radi točnog informiranja javnosti. (27. 7. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Obavijest strankama

Od 1. lipnja 2020. stranke neposredno mogu predati podneske u Pisarnicu za prijem i otpremu pošte u vremenu od 9,00 do 12,00 sati svakim radnim danom.

Prilikom primanja stranaka poštivat će se sve odluke, preporuke i upute Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz održavanje socijalne distance.

Stranke se također mogu obratiti ovom državnom odvjetništvu putem e-maila na adresu elektroničke pošte pisarnica@dorh.hr ili na brojeve telefona navedene na web stranici DORH-a.

 
 

                           Dan državnog odvjetništva

Ovogodišnji Dan državnog odvjetništva (24. svibnja) zbog okolnosti u kojima se nalazimo ne možemo obilježiti i proslaviti zajedno, zato ovim putem upućujemo čestitku svim državnoodvjetničkim dužnosnicima, savjetnicima, službenicima i namještenicima.

Ova 2020. godina donijela je brojne potpuno nove izazove za sve nas u državnom odvjetništvu kao jedinstvenom pravosudnom tijelu. Naše su zadaće i odgovornosti velike jednako kao i očekivanja građana Republike Hrvatske. Samo je rad državnog odvjetništva u okviru Ustava Republike Hrvatske, zakona i međunarodnih ugovora jamac donošenja nepristranih državnoodvjetničkih odluka kojima se doprinosi jačanju povjerenja javnosti.

Čestitamo Dan državnog odvjetništva svim dužnosnicima i zaposlenicima te koristimo ovu prigodu da uputimo svima zahvalu na predanom radu tijekom proteklih mjeseci za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 i uvjetima prirodne katastrofe nakon potresa u Zagrebu. 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

LOGO-DORH_white.jpg