Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavna državna odvjetnica nije na fotografijama sa skupa jedne stranke

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek nije osoba s kojom ju se povezuje, a čija je fotografija objavljena sa skupa jedne od političkih stranaka. (28. 5. 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Predstavljen program rada državnih odvjetništava

 
 
Uz dobar rad i pozitivne podatke obuhvaćene u Izvješću o radu državnih odvjetništava u 2019. godini, pred državnim odvjetništvima je zadatak da se vrati i ojača povjerenje u rad državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, istaknula je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek na radnom sastanku sa petnaest županijskih državnih odvjetnika i dvadeset i pet općinskih državnih odvjetnika održanom u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, i dodala kako je njen zadatak utjecati na podizanje kvalitete i učinkovitosti rada državnih odvjetništava, kao i na ujednačavanje prakse državnih odvjetništava. (28. 5. 2020.)
više

Prisegnuo županijski državni odvjetnik i općinska državna odvjetnica

 
 
Eddy Putigna svečano je prisegnuo na dužnost županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Puli-Pola, a Ankica Njegovan-Bišof na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Požegi. (28. 5. 2020.) više

                           Dan državnog odvjetništva

Ovogodišnji Dan državnog odvjetništva (24. svibnja) zbog okolnosti u kojima se nalazimo ne možemo obilježiti i proslaviti zajedno, zato ovim putem upućujemo čestitku svim državnoodvjetničkim dužnosnicima, savjetnicima, službenicima i namještenicima.

Ova 2020. godina donijela je brojne potpuno nove izazove za sve nas u državnom odvjetništvu kao jedinstvenom pravosudnom tijelu. Naše su zadaće i odgovornosti velike jednako kao i očekivanja građana Republike Hrvatske. Samo je rad državnog odvjetništva u okviru Ustava Republike Hrvatske, zakona i međunarodnih ugovora jamac donošenja nepristranih državnoodvjetničkih odluka kojima se doprinosi jačanju povjerenja javnosti.

Čestitamo Dan državnog odvjetništva svim dužnosnicima i zaposlenicima te koristimo ovu prigodu da uputimo svima zahvalu na predanom radu tijekom proteklih mjeseci za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 i uvjetima prirodne katastrofe nakon potresa u Zagrebu. 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

LOGO-DORH_white.jpg

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na upite novinara

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske neće komentirati izjave izrečene na danas održanoj konferenciji za novinare u Vukovaru, a novinare s pitanjima što je učinjeno i što nadležna državna odvjetništva rade vezano za procesuiranje počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, upućujemo na izvješće o radu državnih odvjetništava, zasebna tematska izvješća, kao i na priopćenja o državnoodvjetničkim odlukama u tim kaznenim predmetima. (20. 5. 2020.)
više

Odluka o organizaciji i rasporedu rada i radnog vremena

 
 

Odluka o organizaciji i rasporedu rada i radnog vremena Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 i uvjetima prirodne katastrofe nakon potresa u Zagrebu. 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će od ponedjeljka, 4. svibnja 2020. raditi radnim danom od 8,00 do 16,00 sati. (30. travanj 2020.)

više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

Zbog neodgovornog ponašanja većeg broja građana koji ne poštuju upute i mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i drugih nadležnih tijela u cilju sprječavanja širenja koronavirusa, kao i plasiranja neistinitih informacija kojima se širi neopravdani strah i panika kod građana u uvjetima pandemije virusa COVID-19 te posljedica potresa u Zagrebu, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uputilo je sva županijska i općinska državna odvjetništva da temeljito i neodložno postupaju sukladno odredbama članka 38. stavka 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku i članka 35. Zakona o državnom odvjetništvu radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja kaznenih djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz članka 180. Kaznenog zakona te odgovarajućih prekršaja, kao i počinitelja kaznenih djela lažne uzbune iz članka 316. Kaznenog zakona i podredno prekršaja širenja lažnih i uznemiravajućih vijesti iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Državna odvjetništva trebaju poduzimanje državnoodvjetničkih radnji i mjera koordinirati s nadležnim policijskim upravama i drugim državnim tijelima mjerodavnim za otkrivanje i prijavljivanje prekršaja i kaznenih djela i njihovih počinitelja. (24. 3. 2020.)

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske utvrdilo je oštećenja na zgradi u Gajevoj 30a koja su prijavljena nadležnim službama radi utvrđenja stupnja oštećenja i sigurnosti za obavljanje poslova u zgradi.

Zbog oštećenja uzrokovanih potresom većina dužnosnika, službenika i namještenika do daljnjeg neće raditi u zgradi, osim onih osoba čija je prisutnost neophodna za obavljanje nužnih poslova.

Do uklanjanja oštećenja, molimo građane da ne prilaze zgradi i ne hodaju nogostupom uz zgradu.

S obzirom da su na snazi Preporuke za prevenciju prenošenja i suzbijanje epidemije novim koronavirusom koje je dalo Ministarstvo pravosuđa, stranke se ne primaju u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. (23. 3. 2020.)

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Obavijest

 
 

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske uputilo je svim pravodusnim tijelima i objavilo na svojoj mrežnoj stranici Preporuke za prevenciju prenošenja i suzbijanje epidemije novim koronavirusom (SARS-CoV-2) bolesti (COVID-19) – ( https://pravosudje.gov.hr/vijesti/preporuke-za-prevenciju-prenosenja-i-suzbijanje-epidemije-novim-koronavirusom-sars-cov-2-bolesti-covid-19/21707 ). (13. ožujak 2020.)

Sva državna odvjetništva primjenjivat će navedene preporuke do 1. travnja 2020.: pravosudna tijela nastavljaju s radom te provode sve hitne postupke i radnje uz odgovarajuću sigurnosnu kontrolu, sve radnje koje nisu hitne odgađaju se na vrijeme od 14 dana, zaposlenima se omogućava rad od kuće na poslovima na kojima je to moguće, preporuča se provoditi elektroničku komunikaciju u radu sa strankama i svim sudionicima postupka gdje god je to moguće.


Državno odvjetništvo Republike Hrvatske neće primati stranke od 16. ožujka 2020. na dalje, odnosno do daljnje obavijesti.

Kontakt adrese za stranke su:
e-mail: pisarnica@dorh.hr
pošta: Gajeva 30a, Zagreb 10000


Obavijest ŽDO-a Zagreb i ODO-a Zagreb

Obavijest ŽDO-a Karlovac, ODO-a Karlovac i ODO-a Gospić

Obavijest ŽDO-a Bjelovar, ODO-a Bjelovar i ODO-a Virovitica  

Obavijest ŽDO-a Zadar i ODO-a Zadar 

Obavijest ŽDO-a Sisak i ODO-a Sisak

Obavijest ŽDO-a Velika Gorica, ODO-a Novi Zagreb i ODO-a Velika Gorica 

Obavijest ŽDO-a Dubrovnik i ODO-a Dubrovnik

Obavijest ŽDO-a Split i ODO-a Split

Obavijest ŽDO-a Šibenik i ODO-a Šibenik

Obavijest ŽDO-a Osijek i ODO-a Osijek

Obavijest ŽDO-a Pula-Pola, ODO-a Pula-Pola i ODO-a Pazin

Obavijest ŽDO-a Slavonski Brod, ODO-a Slavonski Brod i ODO-a Požega

Obavijest ŽDO-a Varaždin, ODO-a Varaždin, ODO-a Čakovec i ODO-a Koprivnica

Obavijest ŽDO-a Rijeka i ODO-a Rijeka

Obavijest ŽDO-a Vukovar, ODO-a Vukovar i ODO-a Vinkovci

Obavijest USKOK-a

više