Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na upit

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje tekst odgovora nakon što je objavljen u emisiji Hrvatske televizije radi informiranja javnosti. (30. 3. 2008.) više

U tijeku seminar "Kibernetički kriminalitet, pranje novca, oduzimanje imovinske koristi"

 
 
Biti potpuno uspješni u suzbijanju kibernetičkog kriminala, pranja novca te u oduzimanju imovinske koristi, a u trenutku pridruživanja Europskoj uniji, za temelj pretpostavlja dodatnu edukaciju državnih odvjetnika i njihovih zamjenika a što podrazumijeva i poznavanje europskih standarda i prakse Hrvatskoj bliskih zemalja.
U tom je cilju Državno odvjetništvo Republike Hrvatske u suradnji sa IRZ - Njemačkom zakladom za međunarodnu pravnu suradnju u Hrvatskoj u Karlovcu održalo 16. i 17. listopada 2008. seminar pod nazivom "Kibernetički kriminalitet, pranje novca, oduzimanje imovinske koristi". (17. 10. 2008.) više

Pismeno Glavnog državnog odvjetnika nije imalo oznaku "povjerljivosti"

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske prisustvovao je sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost 10. listopada 2008. i uz sebe je imao pismeno sa natuknicama u svezi stavova državnog odvjetništva o unaprjeđenju borbe protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije.

Spomenuti list papira sa natuknicama o teoretskom pristupu borbi protiv organiziranog kriminaliteta i korupcije, nije imao niti oznaku "povjerljivosti" a niti bilo koju drugu oznaku klasifikacije, već se oznaka "POVJERLJIVOSTI" a koja se vidi na slikama objavljenima u jednom tjedniku odnosi na spis i sadržaj spisa koji je bio ispod tog pismena.

Dakle, Glavni državni odvjetnik svojim postupanjem nije otkrio niti je mogao otkriti bilo kakve povjerljive podatke, te toga smatramo neprofesionalnim da se javnosti nameću zaključci kako je navedeni tjednik na osnovu snimke jakim teleobjektivom jedne stranice natuknica mogao znati sadržaj izlaganja Glavnog državnog odvjetnika na navedenoj sjednici. (22. 10. 2008.)

 
 

Završeno ovogodišnje savjetovanje državnih odvjetnika

 
 
Ovogodišnje dvodnevno savjetovanje Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića sa županijskim i općinskim državnim odvjetnicima održano je 29. i 30. svibnja u Zadru. Na početku prvog dana okupljenim se državnim odvjetnicima obratila ministrica pravosuđa Ana Lovrin te ih upoznala sa poduzetim i dosad ostvarenim koracima u reformi pravosuđa ali je i, istaknuvši ustavni položaj samostalnog i neovisnog državnog odvjetništva, izrazila potporu državnim odvjetnicima u njihovom daljnjem radu.
Ovogodišnja nagrada povodom Dana državnog odvjetništva dodijeljena je zamjenici Ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Sajonari Čulina zbog stručnog i angažiranog rada na predmetu USKOK-a. (30. 5. 2008.) više

Dopuna priopćenja od 18. travnja 2008. glede postupanja u predmetima supružnika P.

 
 
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo je 21. travnja 2008. dokumentaciju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi sastavljenu povodom obavljenog inspekcijskog nadzora a glede provođenja prisilne hospitalizacije M. J. P. (22. 4. 2008.) više

Prisegnuli Višnja Lončar i Dragan Poljak te zamjenici općinskih državnih odvjetnika

 
 
Višnja Lončar svečano je prisegnula na dužnost zamjenice Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, a Dragan Poljak na dužnost zamjenika županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. (15. 4. 2008.) više

Dražen Jelenić vršitelj dužnosti Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić donio je rješenje kojim je zamjenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Dražena Jelenića ovlastio za obavljanje poslova županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu počevši od 1. svibnja 2008. (2. 5. 2008.)
 
 

U tijeku stručni skup Građansko-upravnog odjela DORH-a

 
 
Državni odvjetnici i zamjenici iz građansko-upravnih odjela državnih odvjetništava sudjeluju na V. stručnom skupu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske koji se 22. i 23. listopada održava u Stubičkim Toplicama. Stručni skup je radnog karaktera i zatvoren je za javnost. (23. 10. 2008.) više

Uspješna suradnja dvaju Tužiteljstava

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i dvojica njegovih zamjenika sastali su se s Glavnim tužiteljem Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju Sergeom Brammertzom, pri njegovom prvom posjetu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske nakon stupanja na tu dužnost.
Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i Glavni tužitelj Serge Brammertz na prvom su zajedničkom radnom sastanku ocijenili uspješnom dosadašnju suradnju obaju Tužiteljstava što je dobar putokaz i za nastavak suradnje.
Glavni tužitelj Brammertz naglasio je važnost regionalne suradnje tužiteljstava zemalja regije te dao punu podršku toj suradnji a sve kako bi se procesuirali počinitelji kaznenih djela ratnih zločina. (29. 2. 2008.)
 
 

Netočni su navodi o početku postupaka protiv hrvatskih časnika

Radi objektivnog i točnog izvješćivanja javnosti, a s obzirom na navode objavljene na stranicama 6 i 7 u današnjem Jutarnjem listu, kako je "u pripremi nekoliko procesa protiv hrvatskih časnika" i "da procesi za zločine protiv hrvatskih časnika tek počinju", odbacujemo kao netočne te navode kao i da bi časnici čije su fotografije objavljene u opremi teksta, bili predmet postupanja državnih odvjetništava, a kako se to navodi u tekstu.
Ujedno, naglašavamo kako su državna odvjetništva u svom postupanju pokrenula, i pokreću, kaznene postupke protiv onih osoba za koje je postojao i postoji zakonski osnov za pokretanje kaznenog postupka.
Državna će se odvjetništva u svom postupanju i dalje voditi postojanjem zakonskog osnova i prema odredbama Ustava Republike Hrvatske i važećih zakona. (3. 1. 2008.)
 
 

Prisegnula općinska državna odvjetnica u Županji

Lidija Mišković svečano je prisegnula na dužnost općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Županji nakon što ju je na tu dužnost Odlukom od 22. siječnja 2008. imenovao Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić. (30. 1. 2008.)
 
 

Potpisan Ugovor o donaciji sredstava

 
 
Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić u ime Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Catharina Maria Trooster u ime Države Nizozemske potpisali su danas Ugovor o donaciji 73.000,00 eura koje Država Nizozemska daje Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske za uspostavu IT sustava u procesuiranju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. (12. 12. 2008.) više

Održan stručni skup državnih odvjetnika i zamjenika koji rade na građanskim i upravnim predmetima

 
 
Županijski državni odvjetnici i općinski državni odvjetnici većih općinskih državnih odvjetništava te njihovi zamjenici iz građansko-upravnih odjela sudjelovali su na stručnom savjetovanju kako bi razmotrili neke od tema koje su se ukazale neophodnima kako za razjašnjenja nedoumica tako i za razmjenu iskustava i odgovora na pitanja koja su im se nametnula tijekom njihova rada. (6. 5. 2008.) više

Najava Konferencije državnih odvjetnika na Brijunima

Ovogodišnja regionalna Konferencija državnih odvjetnika pod nazivom "Suradnja državnih odvjetništava u progonu ratnih zločina" održat će se u organizaciji Državnog odvjetništva Republike Hrvatske 15. i 16. svibnja 2008. na Brijunima.
Uz Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Mladena Bajića, sudionici Konferencije su Vrhovna državna tužiteljica Republike Crne Gore Ranka Čarapić, Tužitelj za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević, vršitelj dužnosti Glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Milorad Barašin i Javni tužitelj Republike Makedonije Ljupčo Švrgovski.
U radu ovogodišnje Konferencije sudjelovat će Glavni tužitelj Ureda tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz sa suradnicima te Šef delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert i Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Clint Williamson sa suradnicima.

S obzirom da je Konferencija radnog tipa i zatvorena je za javnost, o sadržaju te naglascima Konferencije, u petak 16. svibnja 2008. na Internet stranici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske bit će objavljeno zajedničko priopćenje sudionika. (14. 5. 2008.)

 
 

U tijeku su provjere navoda zaprimljenih prijava

 
 
Ovim priopćenjem odgovaramo na brojne upite predstavnika sredstava javnog priopćavanja vezano za postupanja u predmetima glede supružnika P. iz Zagreba. (18. 4. 2008.) više

Tony McNulty posjetio Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

 
 
Drugog dana svog posjeta Hrvatskoj, britanski ministar policije i sigurnosti Tony McNulty posjetio je u pratnji Veleposlanika Velike Britanije u Hrvatskoj Sir Johna Ramsdena Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. (15. 4. 2008.) više

Odgovor na objavljenu netočnu informaciju

 
 
U subotnjem izdanju jednog dnevnog lista autor objavljenog komentara naveo je netočnu informaciju, odnosno tvrdnju "koliko i kako Državno odvjetništvo funkcionira svjedoči i primjer da u ladicama već deset godina stoji kaznena prijava protiv Rade Bulata, Marka Belinića, Lutve Ahmetovića i Milke Kufrin za ratni zločin koji su oni sami priznali u komunističkim publikacijama. I nikome ništa, makar bi trebalo prijavu ili procesuirati ili odbaciti. Ili su krivi ili nisu krivi."
S obzirom da citirana tvrdnja novinara nije točna, objavljujemo odgovor na netočnu informaciju. (8. 5. 2008.) više

Neosnovane tvrdnje objavljene u dnevnim novinama o "odbačaju 35,5 posto policijskih kaznenih prijava"

 
 
U dnevnim novinama od srijede, 2. srpnja 2008., objavljeni su tekstovi s naslovima "Bajić odbacio čak trećinu MUP-ovih kaznenih prijava" i "Policija se bavi trivijalnim umjesto korupcijom", odnosno tekstovi u kojima autorica izvlači po njoj bitne podatke iz Izvješća o radu državnih odvjetništava za 2007. godinu.
Tvrdnje, koje je autorica iznijela u oba članka, neosnovane su i netočne. (2. 7. 2008.) više

Republika Hrvatska ni na koji način nije povrijedila Sporazum o poticanju i zaštiti ulaganja

 
 
Pravorijekom Arbitražnog suda u Stockholmu od 28. svibnja 2008. u cijelosti je odbijen tužbeni zahtjev Nedjeljka Ulemeka. U postupku u kojem je Republiku Hrvatsku zastupalo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sud je utvrdio kako Republika Hrvatska ni na koji način nije povrijedila Sporazum, već je tužitelj kao strani ulagatelj imao isti tretman kao i domaće osobe, niti je na bilo koji način zbog radnji Republike Hrvatske došlo do umanjenja ili oduzimanja tužiteljevog ulaganja. (5. 6. 2008.) više

Predstavljen tzv. "Case Tracking System" projekt - sustav namijenjen državnim odvjetništvima radi upravljanja kaznenim predmetima

 
 
U sklopu zajma Svjetske banke razvijen je informatički sustav za upravljanje sudskim predmetima (ICMS) a implementiranim rješenjima IBM-a koristi se i uvodi u nekoliko sudova u Republici Hrvatskoj.
Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj doniralo je sredstva Državnom odvjetništvu za razvoj projekta elektronskog vođenja i upravljanja kaznenim predmetima te je krajem siječnja 2008. godine sklopljen ugovor s IBM-om Hrvatska d.o.o. kako bi se korištenjem postojećeg rješenja i platforme automatiziralo vođenje evidencija o kaznenim predmetima (CTS) Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, koji sustav će se kasnije proširiti i nadograditi u ICMS. (23. 6. 2008.) više

Odgovor na upite povodom objavljenog teksta u jednom tjedniku

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske nije bilo obaviješteno i nije znalo za sastanak Vladimira Fabera i Ane-Marije Getoš.
Državni odvjetnik po odredbama Zakona o primjeni Statuta Međunarodnoga kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava; na osnovu kojeg se primjenjuju odredbe o "krunskom svjedoku" iz Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta; može pregovarati s okrivljenikom do početka glavne rasprave, pa su dakle bespredmetne tvrdnje kako bi državno odvjetništvo ikoga poslalo pregovarati o položaju okrivljenice budući da takvo pregovaranje više nije moguće. 
Državno odvjetništvo ne može ispitivati profesionalnu odgovornost Vladimira Fabera.
U odnosu na okolnosti pod kojima je došlo do sastanka i tvrdnji koje su iznesene u pogledu umiješanosti osoba iz državnog odvjetništva, u tijeku je provjera radi ocjene njihovih osnovanosti. (8. 1. 2008.)
 
 

Odbijen tužbeni zahtjev trgovačkog društva iz Srbije za utvrđenje ništavim zemljišnoknjižnog upisa prava vlasništva u korist Republike Hrvatske

 
 
Županijski sud u Puli donio je 1. listopada 2007. presudu kojom je odbio žalbu trgovačkog društva Ugostiteljsko trgovinsko d.d. "Avala", iz Republike Srbije, i potvrdio presudu Općinskog suda u Rovinju, od 30. ožujka 2005., kojom je odbijen tužbeni zahtjev Ugostiteljsko trgovinsko d.d. "Avala", za utvrđenje ništavim zemljišnoknjižnog upisa prava vlasništva u korist Republike Hrvatske na k.č. broj 856, zk.ul. broj 1800, k.o. Rovinj, uz naknadu parničnog troška Republici Hrvatskoj u iznosu od 45.420,00 kuna. (10. 1. 2008.) više

U tijeku stručni skup Kaznenog odjela DORH-a

 
 
Prijedlog Zakona o kaznenom postupku te položaj državnog odvjetnika prema tom Prijedlogu središnja je tema ovogodišnjeg stručnog skupa državnih odvjetnika i zamjenika iz kaznenih odjela državnih odvjetništava koji se 6. i 7. studenog 2008. održava u Stubičkim toplicama. Stručni skup je radnog karaktera i zatvoren je za javnost. (6. 11. 2008.) više

Dobra dosadašnja suradnja i pomoć u istraživanju ratnih zločina te progonu počinitelja

 
 
Uz delegaciju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, u radu Konferencije sudjelovala je Vrhovna državna tužiteljica Crne Gore Ranka Čarapić sa delegacijom, Tužitelj za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević sa delegacijom te delegacija Tužiteljstva Bosne i Hercegovine predvođena vršiteljem dužnosti Glavnog tužitelja Miloradom Barašinom i Javni tužitelj Republike Makedonije Ljupčo Švrgovski sa zamjenicima.
U radu Konferencije sudjelovali su Glavni tužitelj Ureda tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz sa suradnicima, a nazočili su joj Šef delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert i Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Clint Williamson sa suradnicima. (16. 5. 2008.) više

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Odbijen prijedlog Ribnjačarstva d.d. Poljana za ponavljanje postupka čime je pravomoćno odbijen i tužbeni zahtjev za naknadu štete počinjenu od kormorana

 
 
Županijski sud u Požegi svojim je rješenjem od 18. siječnja 2008. odbio žalbu Ribnjačarstva d.d. Poljana i u cijelosti potvrdio rješenje Općinskog suda u Pakracu od 21. prosinca 2006., kojim je odbijen prijedlog Ribnjačarstva d.d. Poljana za ponavljanje postupka dovršenog presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 1. prosinca 2004.
Naime, presudom Vrhovnog suda RH preinačene su presude Općinskog suda u Pakracu i Županijskog suda u Požegi na način da je tužitelj, Ribnjačarstvo d.d. Poljana, odbijen s tužbenim zahtjevom za naknadu štete koju su počinili kormorani u iznosu od 10.009.600,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama kao i naplatom parničnog troška u iznosu od 1.361.045,00 kuna te je ujedno dosuđen trošak Republici Hrvatskoj u iznosu od 2.300.000,00 kuna. (8. 2. 2008.) više

Prisegnuli zamjenici županijskih i općinskih državnih odvjetnika

 
 
Nakon imenovanja na posljednjoj sjednici Državnoodvjetničkog vijeća, Slobodan Šašić i Radmila Sučević te Željka Mostečak svečano su prisegnuli na dužnost zamjenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. (19. 12. 2008.) više

Prisegnuli općinski državni odvjetnici

 
 
Ivica Mihaljević prisegnuo je na dužnost općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Valpovu, a Vladimir Lovrić na dužnost općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Pakracu dok je Marijo Nemčić prisegnuo na dužnost općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Zaprešiću. (24. 4. 2008.) više

Neistiniti su navodi objavljeni u sredstvima javnog priopćavanja da je "Vlast godinu dana tajila Gotovinin lažni identitet"

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske od nadležnih je službi 28. travnja 2004. zaprimilo obavijest o lažnom identitetu tada odbjeglog generala Ante Gotovine, te je istu odmah, 29. travnja 2004. proslijedilo nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici a posebno je tu obavijest, istog dana, dostavilo Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju. (12. 12. 2008.)
 
 

Dopuna priopćenja od 18. travnja 2008. glede postupanja u predmetima supružnika P.

S obzirom na posljednje izvješće Policijske uprave zagrebačke zaprimljeno 29. travnja 2008., Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je 30. travnja 2008. obavljanje dodatnih izvida u cilju utvrđenja svih okolnosti u predmetima supružnika P. (2. 5. 2008.)
 
 

Informacije i saznanja dostavljena policiji na kriminalističku obradu

Povodom brojnih upita novinara o tvrdnji iz priopćenja Uredništva tjednika Nacional odgovaramo sljedećim priopćenjem.
U odnosu na kazneno djelo pokušaja ubojstva Ive Pukanića počinjenog u travnju 2008. godine, sve zaprimljene informacije i saznanja dostavljena su nadležnoj policijskoj upravi na provođenje kriminalističke obrade koja je u tijeku u cilju pronalaska počinitelja navedenog kaznenog djela.
Budući da su u tom predmetu izvidi i kriminalistička obrada u tijeku, neutemeljena je tvrdnja objavljena u priopćenju Uredništva tjednika Nacional kako su za smrt Ive Pukanića "krivi i oni u Državnom tužiteljstvu i u policiji koji su opstruirali istragu o prvom pokušaju njegova ubojstva." (25. 10. 2008.)