Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

DORH
Netočni navodi objavljeni u tekstu internetskog portala dnevno.hr

Slijedom teksta objavljenog na internetskom portalu dnevno.hr kako, išćitavajući ga, Državno odvjetništvo nije ništa poduzelo i ništa ne poduzima glede "stravičnih razmjera korupcije u Hrvatskim autocestama" i navoda kako je "Bajić najavio istragu protiv djelatnika USKOK-a koji štite korupciju u HAC-u", radi transparentnosti i točnog izvješćivanja javnosti objavljujemo sljedeće priopćenje. (11. 8. 2010.)

Predsjednica udruge Zviždač, zaposlenica u HAC-u, te još dvije osobe bile su u ponedjeljak 9. kolovoza 2010. u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske gdje su iznijeli slučaj davanja novca za zapošljavanje a kojeg su, prema njihovim tvrdnjama, prijavili policiji, i ujedno su upoznali da su USKOK-u dostavljeni razni podnesci koji upućuju na određene nepravilnosti u svezi kojih je naloženo kriminalističko istraživanje.
Suprotno tvrdnjama iz objavljenog teksta, predstavnici Udruge kao i te dvije osobe nisu u Državnom odvjetništvu predali CD-ove, članke ili bilo kakvu dokumentaciju.
Nakon što su upoznati s tvrdnjama udruge Zviždač, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske i Ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su upoznali prisutne da će provjeriti njihove tvrdnje i poduzeti mjere i radnje u okviru svoje nadležnosti. Suprotno tvrdnjama, tijekom sastanka nije bilo pritužbi na rad USKOK-a niti je Glavni državni odvjetnik izjavio da će utvrđivati odgovornost djelatnika USKOK-a već je izjavio kako će izvršiti odgovarajuće provjere u pravcu utvrđivanja u kojoj se fazi nalazi provođenje kriminalističkog istraživanja u svezi nezakonitog zapošljavanja u HAC-u. Uvidom u upisnike USKOK-a utvrđeno je kako je u spisu, koji je osnovan povodom saznanja u svezi davanja novca za zapošljavanje jednom od zaposlenika HAC-a, od policije zatraženo provođenje kriminalističkog istraživanja.
Također, provjerom u policiji je utvrđeno kako je taj događaj prijavljen i policiji te je po dovršetku kriminalističkog istraživanja u lipnju 2010. godine podnesena kaznena prijava protiv dvije osobe nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.