Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

DORH sudjeluje u Projektu obuke nacionalnih tužitelja i mladih profesionalaca iz bivše Jugoslavije

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske sudjeluje u međunarodnom programu "Projekt obuke nacionalnih tužitelja i mladih profesionalaca iz bivše Jugoslavije u zajedničkoj organizaciji Europske Komisije i Ureda tužiteljstva Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju." (15. 7. 2009.)
Naime, tijekom dosadašnje uspješne suradnje, kako između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i ostalih ureda tužiteljstava s područja bivše Jugoslavije tako i s Uredom tužiteljstva MKSJ, te slijedom Zaključaka Regionalne konferencije održane 2008. godine na Brijunima, ukazano je na potrebu postojanja stručnih osoba za vezu koje bi bile smještene u Uredu tužiteljstva MKSJ-a u Den Haag-u i koje bi, pretražujući građu Baze podataka koja je u posjedu MKSJ te upoznavajući se s metodologijama pretrage i analizom materijala kako to rade kriminalistički tehničari i vojni analitičari; u izravnoj suradnji s tužiteljima i istražiteljima iz konkretnih predmeta MKSJ-a; koristili stečena znanja i iskustva, te svojim radom dodatno doprinijeli osnaživanju i kvaliteti rada na procesuiranju kaznenih djela ratnih zločina, što je ujedno i ostvarenje jednog od ciljeva ovog projekta - ulaganje u buduće kapacitete rada na tim predmetima.
Tako je za sudjelovanje u prvom dijelu projekta "Nacionalni tužitelji u posjeti" odabran po jedan predstavnik iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske te Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije i Tužiteljstva/Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Izabrani predstavnici početkom su srpnja započeli sa svojim sudjelovanjem i radom u navedenom Projektu, čija je svrha i dodatno osnažiti suradnju tužiteljstava u regiji uz istovremeno pružanje podrške izlaznoj strategiji rada MKSJ-a.
Kao časnik za vezu DORH-a odabrana je Davorka Radalj, zamjenica koja već tri i pol godine radi u Odsjeku za ratne zločine Državnog odvjetništva RH i oko dvije godine aktivno surađuje s Tranzicijskim timom Ureda tužiteljstva MKSJ te s uredima tužiteljstava u regiji bivše Jugoslavije, gotovo na svakodnevnoj bazi.
Stajalište je Državnog odvjetništva Republike Hrvatske kako bez regionalne suradnje; što je na ovaj način podržano i od Europske Komisije i Ureda tužiteljstva MKSJ; nije moguće uspješno voditi postupke zbog kaznenih djela ratnih zločina pa bi i realizacija ovog projekta trebala pridonijeti bržem, boljem i kvalitetnijem procesuiranju.