Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Zakon o državnom odvjetništvu

Članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu (Narodne novine broj 67/2018):

Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske.

 
 

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Njemački sud prihvatio tužbeni zahtjev Republike Hrvatske/German court upholds Croatia’s claim

 
 
Njemački je sud na temelju presude Suda Europske unije u predmetu Achmea prihvatio tužbeni zahtjev Republike Hrvatske u odnosu na prigovor da je arbitražni postupak koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u nedopustiv (17. 2. 2021.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske utvrdila je da nema zakonske osnove za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, nakon što je prethodno na sjednici Kaznenog odjela DORH-a razmotrena zaprimljena inicijativa podnositelja. (12. 2. 2021.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Održan sastanak Glavne državne odvjetnice sa državnim odvjetnicima i ravnateljicom USKOK-a

 
 
Rezultati rada u 2020. godini i upute glede izrade pisanih izvješća za 2020. godinu bili su glavna tema radnog sastanka održanog 11. veljače 2021. u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske na kojem je Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek okupila sve županijske državne odvjetnike i ravnateljicu Uskoka te općinske državne odvjetnike iz četiri veća općinska državna odvjetništva. (12. 2. 2021.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Potpisan Protokol o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva u kaznenim stvarima

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek i glavni ravnatelj policije Nikola Milina potpisali su Protokol o zajedničkom radu policije i državnog odvjetništva u kaznenim stvarima radi daljnjeg unaprjeđenja suradnje u cilju učinkovite primjene Zakona o kaznenom postupku, Zakona o državnom odvjetništvu, Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Zakona o policijskim poslovima i ovlastima. (10. 2. 2021.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske posjetila državna odvjetništva u Sisku

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek te voditelji Kaznenog odjela i Građansko-upravnog odjela DORH-a Darko Klier i Jozo Jurčević obišli su u ponedjeljak, 11. siječnja 2021. Županijsko državno odvjetništvo u Sisku i Općinsko državno odvjetništvo u Sisku, odnosno prostore tih odvjetništava nakon potresa koji su krajem prosinca 2020. godine pogodili Sisak i područje Sisačko-moslavačke županije. (12. 1. 2021.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na zaprimljene upite novinara

 
 
U odnosu na javne objave i istupe pojedinaca te upite o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije, odgovaramo da će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žurno zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, te će ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti. (4. 1. 2021.) više

Javni poziv

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, na temelju članka 5. stavka 1. alineje 1. i članka 6. Pravilnika o uvjetima i postupku predlaganja kandidata za imenovanje delegiranih europskih tužitelja objavljuje javni poziv za podnošenje prijava za kandidaturu na dužnost delegiranog europskog tužitelja (dva). (28. prosinac 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Mišljenje Etičkog povjerenstva nema nikakve veze sa oglasom za slobodna mjesta zamjenika

 
 
Mišljenje Etičkog povjerenstva koje je zatražila Glavna državna odvjetnica sredinom lipnja 2020. godine, ali i jedna politička stranka, uslijedilo je nakon opravdanih pitanja u javnosti o etičkoj dvojbenosti članstva u udruzi, kad već takvo članstvo nije propisano ni u zakonu ni u obvezi navođenja u tadašnjoj imovinskoj kartici. To mišljenje ne predstavlja nikakav ni pritisak ni ucjenu na bivšeg Glavnog državnog odvjetnika, a ponajmanje nije prijetnja izbacivanjem njega iz DORH-a u zamjenu za podršku u određenom imenovanju. (4. prosinac 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Poziv / Invitation

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje Poziv za iskazivanje interesa za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu međunarodne investicijske arbitraže (ICSID), na hrvatskom i engleskom jeziku. (25. studeni 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Priopćenje

 
 
Povodom zahtjeva Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske za davanjem mišljenja i tumačenja je li članstvo u jednoj određenoj udruzi nespojivo s obnašanjem dužnosti državnog odvjetnika ili zamjenika državnog odvjetnika, Etičko povjerenstvo je 16. studenog 2020. jednoglasno donijelo mišljenje  da je članstvo u navedenoj udruzi u suprotnosti s načelom nepristranosti, dostojanstva i lojalnosti Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika i nespojivo je s obnašanjem dužnosti državnog odvjetnika ili zamjenika državnog odvjetnika. (25. 11. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Odgovor na otvoreno pismo

 
 
Povodom otvorenog pisma kojeg je okrivljeni B. G. uputio Glavnoj državnoj odvjetnici Republike Hrvatske Zlati Hrvoj-Šipek, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upućuje na ranije objavljeni odgovor odnosno priopćenje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu kojim je odgovoreno na netočne informacije i zlonamjerne interpretacije. (13. 11. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Dopuna Izvješća od 14. studenog 2018. - Ratni zločini počinjeni na širem području Vukovara

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje izvješće o postupanju državnog odvjetništva protiv počinitelja kaznenih djela ratnih zločina počinjenih na širem području Vukovara, kao dopuna Izvješća objavljenog 14. studenog 2018. (13. studeni 2020.) više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Dopuna Izvješća od 15. studenog 2017. - Ratni zločini počinjeni u Škabrnji i Nadinu

 
 
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje izvješće o kaznenim postupcima zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih 18. i 19. studenog 1991. u Škabrnji i Nadinu, kao dopuna Izvješća objavljenog 15. studenog 2017. (13. studeni 2020.) više

Prisegnula županijska državna odvjetnica i općinski državni odvjetnici

 
 
Sanda Pavlović Lučić svečano je prisegnula na dužnost županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku nakon što ju je Državnoodvjetničko vijeće imenovalo na tu dužnost na svojoj 30. sjednici održanoj 12. listopada 2020. (11. 11. 2020.)
više

Svečano prisegnuli članovi Državnoodvjetničkog vijeća

 
 
Zastupnici u Hrvatskom saboru dr. sc. Zlatko Hasanbegović i Ermina Lekaj Prljaskaj svečano su prisegnuli pred Glavnom državnom odvjetnicom Republike Hrvatske Zlatom Hrvoj-Šipek na dužnost članova Državnoodvjetničkog vijeća. (5. 11. 2020.)
više

Dodijeljena Državnoodvjetnička priznanja za 2019. godinu

 
 
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek dodijelila je državnoodvjetničkim dužnosnicima Tatjani Šimunić-Adamović i Mladenu Crnjakoviću te posmrtno Slobodanu Šašiću Državnoodvjetnička priznanja za osobito stručan i uspješan rad u 2019. godini. (5. 11. 2020.)
više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Postupanje Državnog odvjetništva protiv počinitelja kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u logorima i zatvorima tijekom Domovinskog rata

 
 

Državno odvjetništvo kontinuirano radi na otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. Radi se o kompleksnim predmetima koji zahtijevaju specifična stručna znanja, dugotrajna, iscrpna istraživanja radi prikupljanja potrebnih dokaza, pronalaženja mogućih svjedoka, proučavanje opsežne dokumentacije, suradnju i zajednički rad s drugim državnim tijelima i institucijama.
Niti jedan ratni zločin zbog žrtava, istine i neopterećene budućnosti ne može ostati nekažnjen i niti jedan počinitelj ratnog zločina ne smije ostati neprocesuiran. Stoga je za procesuiranje ratnog zločina pred nadležnim sudom nužno prikupiti dokaze koji upućuju na krivnju počinitelja, bilo da je okrivljenik sam počinio ratni zločin ili da ga je naredio. (14. 8. 2020.)

više

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske
Obavijest strankama

Od 1. lipnja 2020. stranke neposredno mogu predati podneske u Pisarnicu za prijem i otpremu pošte u vremenu od 9,00 do 12,00 sati svakim radnim danom.

Prilikom primanja stranaka poštivat će se sve odluke, preporuke i upute Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz održavanje socijalne distance.

Stranke se također mogu obratiti ovom državnom odvjetništvu putem e-maila na adresu elektroničke pošte pisarnica@dorh.hr ili na brojeve telefona navedene na web stranici DORH-a.