Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv 32 osobe zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela i policijskog službenika zbog primanja mita

USKOK je 6. listopada 2005. podignuo optužnicu pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv 32 osobe s područja Policijske uprave Koprivničko-križevačke zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela i policijskog službenika zbog primanja mita.
Optužnicom se tereti pet osoba da su organizirale grupu od 27 osoba koje su u razdoblju od srpnja 2002. do ožujka 2004. godine kao fiktivno prijavljene zaposlene osobe u tvrtki organizatora ili članova njihovih obitelji, a neki kao i nezaposlene osobe, na temelju ovjerenih zahtjeva za kredit i pripadajuće dokumentacije u tim tvrtkama, kod banaka podizali kredite ili od trgovačkih društava kupovali robu znatne vrijednosti.
Riječ je o kreditima za kupnju osobnih automobila, nenamjenskim kreditima i kupnji robe u znatnoj vrijednosti od trgovačkih društava. Na opisani način počinili su ukupno 87 kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava te prisvojili oko 4.700.000,00 kuna oštetivši time banke i trgovačka društva. Osim navedenog, optužnicom se tereti i policijski službenik da je početkom 2003. zadužio predmet otvoren zbog saznanja o činjenju kaznenih djela od strane navedenih organizatora. Taj policijski službenik je od njih tijekom izvida tražio i primio mito kako bi usporio tijek kriminalističke obrade i podnošenje kaznenih prijava. Dvije su osobe optužene za davanje mita.