Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Proširen istražni zahtjev za zlouporabu položaja protiv I. D. i još 15 osoba

Proširen je istražni zahtjev za zlouporabe položaja protiv okrivljene I. D. za koju je doneseno rješenje o provođenju istrage zbog zlouporaba u obavljanju sudačke dužnosti i 15 drugih osoba.
U kaznenom predmetu protiv okrivljene I. D. i 15 drugih osoba istražni je sudac Županijskog suda u Splitu donio rješenje o provođenju istrage zbog 16 kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, koje je 4. rujna 2005. postalo pravomoćno budući da je Županijski sud u Splitu sve žalbe okrivljenice odbio kao neosnovane.
Nakon što su policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave splitsko-dalmatinske dodatno proveli kriminalističku obradu i dostavili posebna izvješća, Istražnom centru Županijskog suda u Splitu 7. listopada 2005. podnesen je zahtjev za proširenje istrage protiv do sada obuhvaćenih okrivljenika, te protiv još pet osoba koje do sada nisu bile obuhvaćene istražnim zahtjevom.
Postoji osnovana sumnja da su počinili više novih kaznenih djela, i to okrivljena I. D. tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1, 3. i 4. Kaznenog zakona, dva navedena kaznena djela u pokušaju, te jedno kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 1. i 2. Kaznenog zakona.
Osnovano se sumnja da je drugi okrivljeni Z. V. počinio dva kaznena djela pomaganja na zlouporabu položaja i ovlasti te dva kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1, 3. i 4., a treći okrivljeni M. J. da je počinio dva kaznena djela pomaganja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1, 3. i 4., dva kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1, 3. i 4. i jedno kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 3. Kaznenog zakona te jedno kazneno djelo krivotvorenja isprava iz čl. 311. st. 1. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. Za okrivljenog F. M. istražni zahtjev je proširen za kazneno djelo pomaganja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1, 3. i 4., a za okrivljenog I. M. za kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 3. u svezi čl. 37. Kaznenog zakona i jedno kazneno djelo krivotvorenja isprava iz čl. 311. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. 
U odnosu na osumnjičenog T. J. podnesen je istražni zahtjev za dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 3. Kaznenog zakona, a u odnosu na osumnjičenog J. Z. za dva kaznena djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1, 3. i 4. Kaznenog zakona. Osumnjičeni A. K., Ž. V. i M. K. terete se za počinjenje kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1, 3. i 4. Kaznenog zakona.