Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnesen istražni zahtjev protiv dvoje punoljetnih hrvatskih državljana zbog kaznenog djela iznude u pokušaju

Istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku su 12. listopada 2005. privedena dva punoljetna hrvatska državljana, M. B. i K. B., zbog kaznenog djela iznude u pokušaju iz čl. 234 st. 2 u svezi st. 1 KZ-a i čl. 33 KZ-a, počinjenog na štetu N. J. iz Betine. Istražni sudac je donio rješenje o provođenju istrage te je temeljem čl. 102. st. 1. toč. 2 i 3 ZKP-a određen pritvor. (14. 10. 2005.)
Osumnjičeni su 4. listopada 2005. oko 10 sati svojim osobnim automobilom došli iz Zagreba u Betinu i kontaktirali oštećenog N. J. te mu u jednom caffe baru, nakon što ga je osumnjičeni M. B. rukom udario u lice, rekli da na ime duga, kojeg su otkupili od druge neutvrđene osobe, mora isplatiti iznos od 24 000 eura.
Dajući mu na znanje kako znaju da ima obitelj, odvezli su ga kod javnog bilježnika radi zaključenja i ovjere ugovora o fiducijarnom vlasništvu na 2/3 njegove kuće u Betini, a kad je to javni bilježnik odbio napisati, zatražili od oštećenog da potpiše izjavu kojom priznaje navodni dug prema osumnjičenom M.B. i da će u roku od tri dana sklopiti ugovor o fiducijarnom vlasništvu. Potom su mu rekli da će ga pozvati na mobitel njegove supruge i točno javiti kada treba doći u Zagreb radi potpisivanja navedenog ugovora. Ako tako ne postupi, ubit će njega, suprugu mu i dijete. Kada su ga osumnjičeni nazvali 5. listopada 2005. oštećeni je odmah zatim cijeli događaj prijavio policiji.