Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnesen istražni zahtjev protiv M. P. (1977.), vlasnika caffe bara, zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku istražni zahtjev protiv M. P. (1977.) zbog osnovane sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 271 st. 4 u svezi čl. 263 st. 4 i 1 KZ-a, na štetu dvije djevojčice 2001. i 2002.). (14. 10. 2005.)
Osumnjičeni M. P. je 15. lipnja 2005. oko 20 sati u Šibeniku, na Obali dr. Franje Tuđmana, nakon što je prethodnog dana djelatnik jednog splitskog obrta, prema osumnjičenikovom odobrenju i uputi, postavio pored ulaznih vrata sa istočne strane njegovog caffe bara, uređaj za zabavu marke Toy soldier (dimenzija 78 x 70 x 193 cm) te ga uključio u struju i osigurao na način da je zakočio kotače, sukladno prethodnom usmenom dogovoru, preuzeo obvezu da nadzire rad uređaja. Kad ga je iz susjednog caffe bara konobar R.B., u više navrata upozorio da kotači na uređaju nisu zakočeni i da se oko uređaju igraju djeca koja ga pomiču i guraju, iako svjestan da neosigurani uređaj predstavlja opasnost za osobe koje se nalaze u njegovoj blizini jer može pasti i ozlijediti nekog, lakomisleno je, smatrajući da se ništa loše neće dogoditi, nastavio s radom u svojem lokalu ništa ne poduzimajući da opasnost otkloni.
Nedugo nakon toga, dok su se djeca s uređajem igrala i upravo zato što nije bio osiguran na propisan način (kotači u položaju zakočeno), uređaj je svojom prednjom stranom pao na djevojčicu (2001.) i ozlijedio je (hematom na čeonom dijelu glave) te na djevojčicu (2002.) koja je tom prigodom teško ozlijeđena (više prijeloma kostiju lubanje). Zbog navedenih je ozljeda 3-godišnja djevojčica 21. lipnja 2005. preminula na Odjelu intenzivnog liječenja djece u KBC Firule - Split.