Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Protiv načelnika općine Zagvozd podnesen istražni zahtjev zbog osnovane sumnje da je počinio šest kaznenih djela

Odsjek USKOK-a u Splitu je 14. listopada 2005. podnio istražni zahtjev istražnom centru Županijskog suda u Splitu kojim se načelnik općine Zagvozd sumnjiči za počinjenje četiri kaznena djela zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, te za kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. (17. 10. 2005.)
U tom se istražnom zahtjevu u odnosu na kaznena djela zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti navodi postojanje osnovane sumnje da je osumnjičenik tijekom 2004. godine i u prvoj polovici 2005. godine iskoristio svoj položaj načelnika općine Zagvozd na način da je protivno odredbama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti i Zakona o javnoj nabavi pogodovao u davanju i ugovaranju raznih poslova trgovačkom društvu Serdar-Građenje čiji je bio stvarni vlasnik.
U odnosu na kazneno djelo zaključenja štetnog ugovora načelnik imenovane općine se sumnjiči da je u travnju 2005. godine zaključenjem ugovora o naknadi štete s jednom osobom oštetio općinu Zagvozd za iznos od 110.521,94 kune.
Budući da su se u toj općini poslovne knjige vodile tako da je otežana preglednost poslovanja i imovinskog stanja općine Zagvozd, osumnjičen je i za počinjenje kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.