Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zaboku
Protiv D. Z. podnesen optužni prijedlog zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i lažnog prijavljivanja kaznenog djela

Općinsko državno odvjetništvo u Zaboku podnijelo je Općinskom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv D. Z. (1956.), zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. KZ-a i kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela iz čl. 302. st. 1. KZ-a. (25. 10. 2005.)
Općinsko državno odvjetništvo u Zaboku, određeno za postupanje u kaznenom predmetu protiv D. Z. (1956.) Rješenjem Državnog odvjetništva RH, podnijelo je Općinskom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv D.Z. zbog počinjenih 12 kaznenih djela iz čl. 302. st. 1. KZ-a.
Okrivljeni D. Z. je u razdoblju od 15. rujna 2002. do 22. veljače 2005. godine u Zagrebu podnio pravosudnim tijelima Republike Hrvatske niz kaznenih prijava u namjeri da se pokrenu kazneni postupci protiv pojedinih djelatnika institucije u kojoj radi, iako za isto nije bilo osnove.
Nakon što su navedene kaznene prijave dužnosnici pojedinih općinskih državnih odvjetništava temeljem provedenog postupka odbacili kao neosnovane, D.Z. je u razdoblju do 28. lipnja 2005. podnio ukupno pet kaznenih prijava protiv dužnosnika koji su postupali u navedenim predmetima, iako je znao da su navedene osobe svoje odluke o odbačaju kaznene prijave temeljile na stanju predmeta i valjano ih obrazložile.
Osim toga, D.Z. je, nakon što je podnio neosnovane kaznene prijave protiv pojedinih dužnosnika državnog odvjetništva, Rješenja Državnog odvjetništva RH kojima se predmetni postupci dodjeljuju u rad određenom općinskom državnom odvjetništvu, odašiljao putem fax uređaja institucije na razne adrese jedinica lokalne samouprave kao i raznih novinarskih kuća, a sve kako bi kompromitirao iste dužnosnike, prikazujući kao da se protiv njih vode kazneni postupci, čime je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. KZ.