Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijet istražni zahtjev protiv F. M. i 32-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je, na osnovi posebnog izvješća Policijske uprave osječko-baranjske, podnijelo istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku zahtjev za proširenje istrage protiv Freda Marguša iz Čepina (1961.) te istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1973.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – ratni zločin protiv civilnog stanovništva, opisano u članku 120. stavku 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (31. 10. 2005.)
Zahtjevom za proširenje istrage Freda Marguša se tereti da je 23. i 25. studenog 1991. kao pripadnik Hrvatske vojske u Čepinu, uz prijetnju vatrenim oružjem, uhitio Ljubomira Grandića, a potom i bračni par Stevana i Dragicu Gvozdenović. Tijekom dana ih je zlostavljao i tukao, a u večernjim satima vezane ih je odveo na polje u okolici Čepina i usmrtio ih hicima iz vatrenog oružja.
Osumnjičene se ujedno tereti, odnosno Freda Marguša kao zapovjednika jedne postrojbe Hrvatske vojske, a 32-godišnjaka kao njemu podređenog vojnika, da su 25. studenog 1991. na cesti između Čepina i Osijeka oružjem zaprijetili i uhitili Savu Pavitovića. Odvezli su ga na polje između Čepina i Ivanovca gdje ga je 32-godišnjak, po zapovjedi Freda Marguša, usmrtio hicima iz vatrenog oružja.