Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet istražni zahtjev protiv više osoba zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je 28. listopada 2005. Istražnom centru Županijskog suda u Splitu istražni zahtjev protiv B. T. M. i još šest osoba zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. i dr. Kaznenog zakona. (2. 11. 2005.)
Stečajna upraviteljica društva Dalmatinka d.d. u stečaju B. T. M., direktor društva La Distributice s.r.l. Trieste G. L. i direktor društva Dalmatinka Nova d.d. Sinj G. L. terete se da su od ožujka 2002. do travnja 2003., u postupku prodaje imovine društva Dalmatinka d.d. u stečaju, grubim kršenjem zakona i pravila poslovanja pribavili nepripadajuću korist društvima La Distributice i Dalmatinka Nova u iznosu od najmanje 10,000.000,00 kuna, a na štetu društva Dalmatinka d.d. u stečaju i njegovih vjerovnika.
Direktor društva Dalmatinka Nova d.d. Sinj G. L. i predsjednik Nadzornog odbora L. L. su uz pomoć koordinatora F. P. i šefa računovodstva navedenog društva N. M. tijekom 2002. i 2003. u glavnoj knjizi društva prikazali netočne podatke o vrijednosti preuzetih zaliha od društva Dalmatinka d.d. u stečaju, odnosno za preko 2,000.000,00 kuna su pribavili korist društvu Dalmatinka Nova d.d. a oštetili Proračuna Republike Hrvatske.
Stečajna upraviteljica društva Dalmatinka d.d. u stečaju B. T. M. je od rujna do prosinca 2002. obavila isporuku dobara, zaliha materijala i proizvoda društva Dalmatinka d.d. u stečaju društvu Dalmatinka Nova d.d pri čemu nije obračunala ni uplatila porez na dodanu vrijednost od preko 2,000.000,00 kuna pribavivši protupravnu imovinsku dobit društvu Dalmatinka d.d. u stečaju, a oštetivši Proračun Republike Hrvatske.