Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podignuta optužnica protiv B. E. zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv B. E. (1950.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. i kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (14. 11. 2005.)
Tereti ga se da je od srpnja 1997. do listopada 1998. godine kao direktor jedne tvrtke u Rijeci, postojeća potraživanja, utvrđena zaključenim ugovorima o pozajmici, od druge tvrtke ustupao si novčana sredstva kojima je druga tvrtka trebala podmiriti potraživanja njegove tvrtke. Novčana sredstva neosnovano su doznačena na njegov osobni žiro-račun čime je oštetio tvrtku i sebi pribavio nepripadnu mu imovinsku korist u iznosu od 617.361,00 kuna.
Također ga se tereti da je od 1997. do 2002. godine kao direktor spomenute tvrtke u Rijeci obavljao isplate plaća djelatnicima navedenog trgovačkog društva u gotovini mimo žiro-računa društva. Time nisu obračunata niti uplaćena propisana davanja s osnova mirovinskog osiguranja te s osnova zdravstvenog osiguranja čime je na štetu Hrvatskog zavoda za mirovinsko, odnosno zdravstveno osiguranje trgovačkom društvu pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 158.378,57 kuna.