Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet zahtjev za dopunu istrage u kaznenom predmetu povodom smrti rodilje Dragice Ivankić i njenog djeteta

Nakon brojnih novinarskih upita da li je podignuta optužnica protiv liječnika Klinike za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Sveti Duh; protiv kojih je provedena istraga zbog osnovane sumnje da su odgovorni za smrt rodilje Dragice Ivankić i njenog djeteta 21. siječnja 2002.; obavještavamo vas da je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu 14. studenog 2005. podnijelo Županijskom sudu u Zagrebu zahtjev za dopunu istrage. (14. 11. 2005.)
Proučavanjem predmeta utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su radnjama četiri liječnika ostvarena obilježja kaznenog djela nesavjesnog liječenja i da su isti odgovorni za smrt spomenute rodilje i njenog djeteta.
U odnosu na petog okrivljenog liječnika kojega se tereti za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 312. st.1. i kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz čl. 301. st. 1. Kaznenog zakona, nije prikupljeno dovoljno dokaza za donošenje meritorne državnoodvjetničke odluke pa je stoga bilo potrebno zatražiti od istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu dopunu istrage i to dopunskim ispitivanjem svjedoka.
Budući da se radi o jednom predmetu i jedinstvenom događaju za koji nije moguće donijeti odluku u odnosu na samo neke od okrivljenika, po dovršenoj dopuni istrage bit će donijeta jedinstvena državnoodvjetnička odluka glede kaznene odgovornosti svih pet okrivljenika. To znači da će u odnosu na četiri liječnika biti podignuta optužnica zbog počinjenja kaznenog djela nesavjesnog liječenja, a u odnosu na naprijed navedenog petookrivljenog liječnika, vrsta odluke ovisi o rezultatima dopune istrage.