Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnesen istražni zahtjev protiv sedam osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i zlouporabe u postupku stečaja

U kaznenom predmetu protiv okrivljenih J. Ć., Z. S., D. G., M. K., J. P., I. LJ. i M. K. podnijet je istražni zahtjev istražnom centru Županijskog suda u Splitu zbog 12 kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4., zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. i zlouporabe u postupku stečaja iz čl. 283. st. 1. Kaznenog zakona. (16. 11. 2005.)
Osumnjičenog J. Ć. tereti se da je poslovao suprotno odredbama Zakona o platnom prometu u zemlji te ugovorio poslovanje t.d. SALONIT d.d. Vranjic preko računa drugih trgovačkih društava, a novac nije doznačivao na račun t.d. SALONIT d.d. Time su razna trgovačka društva u privatnom vlasništvu prvoosumnjičenog i ostalih osumnjičenika neosnovano stekli nepripadajuću imovinsku korist u višemilijunskim iznosima.
Prvoosumnjičeni je s ostalim osumnjičenicima sklopio više fiktivnih i antidatiranih ugovora temeljem kojih su D. G., J. P., I. Lj. i M. K. u stečajnim postupcima trgovačkih društava SALONIT d.d. i NOVI SALONIT d.o.o. prijavljivali tražbine radi stjecanja znatne imovinske koristi, a čime je oštetio t.d. SALONIT d.d.
Prvoosumnjičeni J. Ć. je kao direktor t.d. SALONIT d.d. dao naloge financijsko-knjigovodstvenoj službi da Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva izvrši plaćanje zakupnine za zakup dva lovišta u okolici Čazme, iako je znao da je ugovor o korištenju navedenih lovišta s Ministarstvom sklopilo trgovačko društvo u vlasništvu M. K., čime je oštetio t.d. SALONIT d.d.
Osumnjičenog se tereti i da je sklopio dva Ugovora o kupoprodaji 102345 dionica trgovačkog društva iz Širokog Brijega u ukupnom iznosu od 1.279.327,03 eura znajući da nominalna vrijednost tih dionica iznosi 1.279.327,03 konvertibilnih maraka čime je oštetio t.d. SALONIT d.d. za razliku u vrijednosti dionica.
Ujedno su J. Ć. i M. K. iskoristili svoje položaje i ovlasti kao direktori t.d. SALONIT d.d. da protivno Pravilniku i Statutu tog trgovačkog društva drugim fizičkim osobama znatno povećaju koeficijente plaća i time im omoguće nepripadnu imovinsku korist.
Osumnjičenog Z. S. tereti se da je kao direktor jednog trgovačkog društva, a na ime pozajmica, predigao na svoje ime znatan novčani iznos za koji je znao da potječe od prodaje robe koje je proizvelo t.d. SALONIT d.d.