Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Pokrenuta istraga protiv više osoba zbog počinjenja više kaznenih djela na štetu Republike Hrvatske

Županijski sud u Splitu je, postupajući po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, otvorio istragu protiv nekoliko osoba iz Makarske koje se sumnjiči za počinjenje više kaznenih djela na štetu APN-a, odnosno Republike Hrvatske. Među osobama su i bivši sudac Općinskog suda u Makarskoj, bivši zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Makarskoj, dva zemljišnoknjižna referenta i većinski vlasnik dionica tvrtke OLMA d.d. nastale pretvorbom društvenog poduzeća. (17. 11. 2005.)
Tereti ih se da su od kraja 2001. do rujna 2003. godine poduzeli niz radnji radi pribavljanja nepripadne imovinske koristi tvrtki OLMA d.d. i njenom većinskom vlasniku i to nezakonitim i neosnovanim stjecanjem prava vlasništva na nekretninama koje nisu procijenjene u pretvorbi te stoga nisu mogle postati vlasništvo trgovačkog društva nastalo pretvorbom.
Kao posljedica dogovora ishođene su presude zbog izostanka u kojima se neistinito utvrđuje da je to trgovačko društvo vlasnik zemljišta koje nije uneseno u pretvorbeni kapital.
Umjesto jednog tuženika, tuženi su drugi, pogrešno su označavane adrese i prilagani krivotvoreni dokumenti, čime je društvu OLMA pribavljena korist preko 7,6 milijuna kuna za koji je iznos oštećena Republika Hrvatska.
Po pravomoćnosti takvih presuda zaključen je i ovjeren ugovor o prodaji nekih čestica zemljišta, i to unatoč upozorenjima javnog bilježnika i dopisa jedne tvrtke da je vlasništvo sporno, te je naložena isplata kupoprodajne cijene prije uknjižbe prava vlasništva, čime je ostvarena naprijed navedena korist pri čemu je većinski vlasnik zadržao iznos od preko 5,4 milijuna kuna.