Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Osuđujuće presude zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava i prijevara u gospodarskom poslovanju

Temeljem optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, Županijski sud u Zagrebu donio je osuđujuću presudu protiv T. R. (1956.), hrvatskog državljanina, kojom ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i tri mjeseca, dok je G. B. (1949.), hrvatsku državljanku, osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina i pet mjeseci. (18. 11. 2005.)
Prvooptuženi je osuđen zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti opisanog u članku 337. st. 1., 3. i 4. KZ-a, a na što ga je poticala drugookrivljena, i krivotvorenje isprava iz članka 312. st. 1. i 2. KZ-a. Drugooptužena je osuđena zbog počinjenja prijevara u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st.1. i st. 2. i krivotvorenje isprava iz čl. 311. st. 1. KZ-a.
Prvookrivljenog se tereti da je od svibnja do listopada 1997. godine kao referent za osobno bankarstvo, procjenitelj u jednoj zagrebačkoj banci, na nagovor drugooptužene, a prilikom odobravanja kredita, u namjeri da joj pribavi značajniju nepripadnu imovinsku materijalnu korist, sastavio više desetaka ugovora navodeći drugooptuženu i nekoliko drugih osoba. Odobravajući kredite na temelju zaloga stvari neistinito je iskazivao u potvrdama i procjeni primitka založnih predmeta te neistinito procijenio njihovu vrijednost i potpisao korisnike u ugovorima o kreditu, a optuženoj je isplatio tako pribavljena novčana sredstva.
Pored toga što je poticala prvooptuženog, drugooptužena je tijekom 1999. i 2000. godine kao direktorica i osnivačica jednog zagrebačkog trgovačkog društva radi pribavljanja znatne imovinske koristi zaključila ugovore o kupoprodaji s tri različite tvrtke kao prodavateljima znajući da u vrijeme dospijeća plaćanja neće biti novčanih sredstva za pokriće potraživanja.
Osuđenom T. R. izrečena je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti vezano za novčarski posao.
Temeljem članka 82. st. 1. i 2. Kaznenog zakona optuženima se oduzima imovinska korist pribavljena počinjenjem navedenih kaznenih djela, i to od T. R. u iznosu od oko 200.000,00 kuna, a od G. B. u iznosu od 2,600.000,00 kuna.