Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću
Podnijet optužni prijedlog protiv M. S. zbog utaje poreza

Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću podnijelo je optužni prijedlog protiv M. S. zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza i drugih davanja iz čl. 286. KZ-a u svezi sa čl. 61. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 287. KZ-a uz primjenu čl. 60. KZ-a. (24. 11. 2005.)
Tereti ga se da je tijekom 2002. godine i 2003. godine te do 24. listopada 2004. kao direktor jednog trgovačkog društva iz Brinja, a u cilju da ishodi manji razrez propisanih tereta davanja u poslovnim knjigama prikazivao manje prihode i veće rashode od ostvarenih. Potom je u godišnjim prijavama poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost za navedene godine te mjesečnim obračunskim prijava poreza na dodanu vrijednost za razdoblje od 1. siječnja do 24. listopada 2004. prikazao manje prihode i veće rashode, te manji porez na dodanu vrijednost od stvarnoga, oštetivši Republiku Hrvatsku za oko dva milijuna kuna. 
Ujedno ga se tereti da u istom razdoblju za svoje trgovačko društvo u Knjizi izlaznih računa nije evidentirao sav promet, a u Knjizi ulaznih računa dvostruko knjižio ulazne račune te da je za kafe bar propustio voditi Knjigu prometa i zaključnog stanja, a za ostale objekte nije vodio Knjige prometa i zaključnog stanja na temelju izlaznih računa i zaključaka kase.