Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Prihvaćena žalba državnog odvjetništva i okrivljenicima za udruživanje u zlouporabi opojnih droga izrečene strože kazne zatvora

Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu i presudom od 5. listopada 2005. preinačio odluku o kazni presude Županijskog suda u Splitu od 1. ožujka 2005. kojom su okrivljenici J. E. i mlađi punoljetnik A. E. proglašeni krivima zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 3. u svezi st. 2. Kaznenog zakona. (28. 11. 2005.)
Okrivljenom J. E. izrečena je kazna zatvora od osam godina umjesto pet godina i šest mjeseci, a A. E. kazna zatvora od četiri godine umjesto tri godine i šest mjeseci. Ujedno je potvrđena prvostupanjska presuda kojom su prema okrivljenicima primijenjene sigurnosne mjere protjerivanja stranca iz zemlje u trajanju od deset godina.
Okrivljeni su se krajem kolovoza 2004. godine u Skoplju u Republici Makedoniji, dogovorili međusobno kao i s drugim nepoznatim osobama kako će radi daljnje prodaje preuzeti i osobnim vozilom marke Mercedes prevesti velike količine opojne droge kokain. U Dućama je J. E. namjeravao predati 9.997,6 grama droge kokain nepoznatoj osobi radi daljnje prodaje, no policajci su ga 12. rujna 2004. zaustavili na području Dugopolja i u automobilu marke Mercedes (pregrađeni spremnik za gorivo) pronašli deset paketa kokaina namijenjenog prodaji.