Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnesen istražni zahtjev protiv D. V. zvanog Kapetan Dragan zbog ratnih zločina

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku istražni zahtjev protiv državljanina Srbije i Crne Gore i Australije, D. V. zvanog Kapetan Dragan (1954.), zbog počinjenja dva kaznena djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl.122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske i počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (29. 11. 2005.)
Tereti ga se da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.
Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.
Ujedno ga se tereti da je kao zapovjednik Jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na Policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac i potom njihovo zauzimanje. Tijekom tog napada su, protivno odredbama Ženevskih konvencija, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih jedan strani novinar.
Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku predložilo je da se protiv osumnjičenog odredi pritvor temeljem čl. 102. st. 1. toč. 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku te naloži izdavanje tjeralice.