Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Čakovcu
Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Županijsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je optužnicu protiv F. M. (1949.) zbog zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te krivotvorenja službene isprave. Optužnica je podignuta i protiv M.H.K. (1962.) zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenje trgovačkih i poslovnih knjiga. Protiv M. K. (1962.) podignuta je optužnica zbog krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. (29. 11. 2005.)
Okrivljenog F. M. tereti se da je tijekom 2002. i 2003. godine kao predsjednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik jedne štedionice iz Čakovca nalagao blagajnicama u poslovnicama štedionice da mu isplaćuju gotov novac iz blagajni pribavivši si nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko osam milijuna kuna.
Od kolovoza 2000. do listopada 2000. godine je, kao voditelj i većinski vlasnik štedionice, novac kojim je raspolagala štedionica upotrijebio za poslove koji nisu bili evidentirani u redovnom poslovanju. Predsjednica Uprave navedene štedionice, M. H. K. je na nagovor i traženje F. M. odobrila isplatu nešto manje od dva milijuna kuna sa računa štedionice na tekući račun druge fizičke osobe, znajući da se isplata obavlja osnovom privatnog duga F. M. kao fizičke osobe čime mu je pribavila imovinska korist.
Ujedno je kao predsjednica Uprave zajedno s F. M. kao većinskim vlasnikom i predsjednikom Nadzornog odbora od prosinca 2001. do listopada 2003. radi pribavljanja nepripadne novčane koristi za dva trgovačka društava iz Čakovca i jedno iz Opatije, u kojima je F. M. imao udio u vlasništvu, određeni dio likvidnih novčanih sredstava štedionice prenosila na spomenuta trgovačka društva. Pri tom su sastavljali neistinite ugovore i dodatke ugovora o kreditorima, a u knjigovodstvenoj evidenciji su otvarali fiktivne kreditne partije čime su trgovačkim društvima pribavili više milijunske iznose nepripadne imovinske koristi.
Predsjednica Uprave M. H. K i članica Uprave štedionice, M. K., svojim su potpisom i pečatom štedionice ovjerile popis dioničara u kojem su unijeti neistiniti podaci. U prosincu 2001. godine su zajedno sa F. M., predsjednikom Nadzornog odbora, potpisali Prijavu za upis u sudski registar kod Trgovačkog suda u Varaždinu priloživši upisnice na imena četiriju dioničara koji to nisu bili. Svu su dokumentaciju dostavili Trgovačkom sudu radi provedbe u sudski registar, a sve radi prikrivanja prave vlasničke strukture štedionice.
Tijekom 2000. godine i sve do listopada 2003. godine, M. H. K kao predsjednica Uprave i M. K. kao članica uprave, nisu vodile knjigu dionica štedionice što su po zakonu bile dužne.