Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Otvorena istraga protiv bivših odgovornih osoba Uprave za graditeljstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske zbog zlouporabe u gospodarskom poslovanju

Vrhovni sud Republike Hrvatske svojim je rješenjem od 27. rujna 2005., a postupajući po žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, otvorio istragu protiv M. J., bivšeg izvršnog organa Uprave za graditeljstvo MORH-a, M. K., bivšeg načelnika Uprave za graditeljstvo MORH-a i V. Z., bivšeg pomoćnika ministra obrane Republike Hrvatske zbog kaznenih djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, te protiv J. G., vlasnika i direktora trgovačkog društva Zidogradnja iz Splita zbog kaznenog djela prijevare iz čl. 224. st. 4. Kaznenog zakona. (5. 12. 2005.)
U obrazloženju rješenja Vrhovni sud Republike Hrvatske utvrđuje da je nesporna činjenica da javni natječaj za obnovu objekta nije proveden sukladno Uredbi o postupku nabave roba i usluga i ustupanju radova iz veljače 1995. godine. Ujedno, iznos koji je aneksom ugovora za nepredviđene radove, odobren i isplaćen tvrtki u vlasništvu okrivljenog J. G. dva i pol puta je veći od vrijednosti ugovorenih radova po osnovnom ugovoru od 17. srpnja 1995. godine, a koji je tvrtka sklopila s ministarstvom. Iz priložene dokumentacije također proizlazi da ugovoreni i isplaćeni iznos za obavljene radove daleko prelazi vrijednost stvarno izvedenih radova.