Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Podnijet zahtjev za proširenje istrage protiv F. M.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je Istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku zahtjev za proširenje istrage protiv F. M. (1961.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (15. 12. 2005.)
Tereti ga se da je od 21. do 25. studenog 1991. kao niži zapovjednik Hrvatske vojske u Čepinu, a protivno odredbama međunarodnog prava, uz prijetnju vatrenim oružjem uhitio bračni par srpske narodnosti N. V. (1933.) i N. V. (1938.). Zatočio ih je u podrumu kuće gdje je bila smještena njegova postrojba i na različite načine zlostavljao te ih nakon nekoliko dana odveo u obližnju šumu i zajedno sa, za sada nepoznatim pripadnikom Hrvatske vojske, usmrtio hicima iz automatske puške.
Ujedno ga se tereti da je 20. studenog 1991. u Čepinu primijetio grupu mještana sela Ivanovca koji su bježali zbog napada tzv. JNA. Među njima je vidio i pripadnike srpske narodnosti S. B. (1938.) i njegovog sina V. B. (1957.) te je prema njima, u namjeri da ih ubije, ispalio više hitaca iz automatske puške. Oboje su zbog zadobivenih ozljeda preminuli, dok je dijete S. B. (1982.), sin V. B., a koji se nalazio zajedno s njima, teško ozlijeđen.
Protiv F. M. već se vodi istraga zbog ubojstava više civila srpske narodnosti na području Osijeka i Čepina.