Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Odustanak od kaznenog progona prema dvojici maloljetnika

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je nakon provedenog pripremnog postupka odustalo od kaznenog postupka prema dvojici maloljetnika (1991. i 1990.) zbog počinjenja dva kaznena djela razbojništva iz čl. 218. st. 1. Kaznenog zakona, od kojih jedno u pokušaju, odnosno u svezi čl. 33. st. 1. Kaznenog zakona, a drugo u stjecaju s kaznenim djelom nanošenja teške tjelesne ozljede iz čl. 99. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. (15. 12. 2005.)
Navedeni odustanak izjavljen je sucu za mladež Općinskog suda u Splitu budući da tijekom provedenog pripremnog postupka nisu prikupljeni dokazi koji bi potvrdili postojanje osnovane sumnje da bi spomenuti maloljetnici počinili kaznena djela za koja ih se tereti.
Naime, tijekom pripremnog postupka, oštećena svjedokinja (1948.) nije uspjela prepoznati počinitelje kaznenog djela, dok je druga oštećena (1947.) u međuvremenu preminula. Iz rezultata provedenih vještačenja pri Centru za kriminalistička vještačenja «Ivan Vučetić» nisu pronađeni tragovi koji bi upućivali na maloljetnike kao na počinitelje kaznenih djela, slijedom čega je trebalo odustati od njihovog daljnjeg kaznenog progona.
Prema maloljetniku (1991.) u tijeku su i drugi postupci u kojima je predloženo sucu za mladež smještanje maloljetnika u odgojnu ustanovu do okončanja postupka, a sve obzirom da će maloljetnik nakon naše izjave o odustanku biti pušten iz pritvora.