Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Posebnosti Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Budući da su organizirani kriminalitet i korupcija krajem dvadesetog stoljeća postali ozbiljne prijetnje institucijama demokratskog društva, pojavila se potreba pronalaženja učinkovitih rješenja u okviru dosegnutog razvoja osobnih prava i sloboda i načela na kojima počiva suvremena država.
Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Dragan Novosel u priloženom radu govori o organiziranom kriminalitetu i korupciji te o ugovorima, relevantnim inicijativama i programima međunarodne zajednice iz kojih proizlaze i određene obveze za Republiku Hrvatsku. Iako je Zakon o kaznenom postupku iz 1997. godine dao nove mogućnosti u istraživanju i dokazivanju kaznenih djela organiziranog kriminaliteta i korupcije, procijenjeno je da to još uvijek nije dovoljno te je zbog preuzetih međunarodnih obveza sastavljen Prijedlog Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
O pravnim i drugim okolnostima koje su utjecale na izradu Konačnog prijedloga Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i o odredbama tog Zakona i posebnostima te o osnovnim razlikama između Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i odredbi Zakona o državnom odvjetništvu i Zakona o kaznenom postupku pročitajte u priloženom radu.