Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv G. B. i N. B. zbog odavanja službene tajne, iznude u pokušaju i sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv G. B. zbog počinjenja tri kaznena djela, i to odavanja službene tajne iz čl. 351. st. 2 u svezi st. 1 Kaznenog zakona, iznude u pokušaju iz čl. 234. st. 2 u svezi st. 1. članka 33. Kaznenog zakona te sprječavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti iz čl. 317. st. 2 u svezi st 1. Kaznenog zakona. Optužnica je podignuta i protiv N. B. zbog počinjenja kaznenog djela iznude u pokušaju iz čl. 234. st. 2. u svezi st. 1. čl. 33. Kaznenog zakona. (15. 12. 2005.)
Okrivljeni G. B. se tereti da je u svibnju 2005. godine u Varaždinu odavao M. R. podatke o policijskim akcijama koje slijede prema G. Z. zatraživši za tu informaciju, kao i za njegovu daljnju policijsku zaštitu iznos od deset tisuća eura. Potom je zajedno s drugookrivljenim od K. S. iznuđivao isplatu navedenog iznosa na što je mu je K. S., uslijed višekratnih prijetnji, zajedno s M. R. i predala dio zatraženog novca. Prvookrivljeni G. B. je zatečen u primopredaji novca i pokušao je silom spriječiti policajce u obavljanju službene dužnosti, no svladan je i pritvoren.