Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika

Temeljem optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Županijski je sud u Zagrebu donio presudu kojom je osudio S. D. (1953.) na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske i kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. istog Zakona. (29. 12. 2005.)

Optuženi je kao pripadnik paravojne jedinice „Škorpioni“ neutvrđenog dana tijekom lipnja ili srpnja 1995. godine u Godinskoj Bari kod Trnova u Bosni i Hercegovini postupao suprotno pravilima međunarodnog prava i počinio kazneno djelo protiv civilnog stanovništva. Zajedno je sa neutvrđenim brojem drugih nepoznatih pripadnika „Škorpiona“ preuzeo tri maloljetnika (1978., 1978. i 1979.) i još tri mlađe muške osobe neutvrđenog identiteta te su ih kamionom dovezli do spomenutog mjesta. Nakon fizičkog maltretiranja i psihičkog vrijeđanja najprije su hicima iz automatskog oružja i pištolja ubili četvoricu, a dvojicu koju su prisilili da  sklone tijela ubijenih, ubili u prostoru napuštene kuće.
Ujedno je kao pripadnik paravojne jedinice s oznakama „Škorpioni“ tijekom poslijepodneva 31. listopada 1991. u improviziranom zatvoru u Boboti, zajedno s više neutvrđenih pripadnika drugih paravojnih jedinica, tukao zarobljenog hrvatskog branitelja Ž. J., a nastavio ga je udarati i kada je oštećeni u polu svjesnom stanju pao na pod pri čemu je oštećeni teško tjelesno ozlijeđen. Također je jednom starijem muškarcu neutvrđenog identiteta iz Antina nožem odrezao jedno uho.
Optuženom se na temelju čl. 107. st. 2 Zakona o kaznenom postupku produljuje pritvor.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijet će žalbu zbog odluke suda o kazni u kojoj će zatražiti izricanje strože kazne.