Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi
Optužni prijedlog protiv D. J. i Đ. K. zbog nedozvoljenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanja kulturnog dobra

Općinsko državno odvjetništvo u Požegi podnijelo je Općinskom sudu u Požegi optužni prijedlog protiv D. J. (1970.) i. Đ. K. (1969.), odnosno predsjednika i članice uprave jednog trgovačkog društva iz Velike, te samog tog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela nedozvoljenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanja kulturnog dobra iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona, u vezi čl. 3 st. 1 i 2 Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, obavljanja radova bez dozvole nadležnog tijela na kulturnom dobru koje je zbog toga teško oštećeno. (2. 1. 2006.)
Tereti ih se da su od 3. do 24. kolovoza 2005. okrivljeni D. J. kao predsjednik uprave, a Đ. K. kao članica uprave trgovačkog društva unatoč zaprimanju rješenja Konzervatorskog odjela u Požegi o stavljanju arheološkog nalazišta Pliš; prapovijesnog naselja na brdu Pliš iznad Velike; pod preventivnu zaštitu te rješenje istog Odjela o privremenoj obustavi svih radova na ovom arheološkom lokalitetu, dopustili daljnje radove.
Pritom su bili svjesni da trgovačko društvo na istočnoj stani toga brda obavlja intenzivne eksploatacijske radove vađenjem kamena kojim se može narušiti integritet na taj način zaštićenog kulturnog dobra, a da za takove radove nema potrebnog prethodnog odobrenja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Požegi.
Pristavši na štetne posljedice dopustili su daljnja miniranja, drobljenje i odvoženje kamena s bočnim napredovanjem prema gornjim izohipsama i navedenom arheološkom lokalitetu koji je djelomično urušen i time teško devastiran.