Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru
Podignuta optužnica protiv A. K. zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv A. K. zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi s čl. 3. i 1. Kaznenog zakona. (17. 1. 2006.)
Okrivljenu se tereti da je kao pročelnica Upravnog odjela za poslove lokalne uprave i samouprave grada Paga od kolovoza 2000. godine do kolovoza 2001. godine počinila navedeno kazneno djelo na način da je zastupajući Samostan sv. Margarite najprije prodala J. G. građevinsko zemljište u Pagu, a zatim je na njegovu molbu da mu ishodi građevinsku dozvolu u kolovozu 2001. godine predala mu krivotvorenu građevinsku dozvolu, za što su joj on, njegova supruga i njen brat isplatili pet tisuća njemačkih maraka te joj na njen devizni račun doznačili iznose od oko 26 tisuća CHF i 9.000 DEM.
Ujedno mu je izdala krivotvorena uvjerenja da je na ime priključka električne energije uplatio novac i da je u cijelosti izmirio obvezu za priključak na vodu od oko 24 tisuće kuna, a sav je novac od oko 80.000,00 kuna zadržala za sebe.
Također je tijekom svibnja 2003. godine, a radi podizanja hipotekarnog kredita od 50.000 eura kod splitske podružnice Privredne banke Zagreb kojeg nije namjeravala otplaćivati, primjenom kompjuterske tehnologije sastavila lažni zemljišno-knjižni izvadak i lažno zemljišno-knjižno rješenje Općinskog suda u Pagu. Te je krivotvorene isprave predala banci kao dokaz o obavljenoj uknjižbi založnog prava na njenim navodnim, a u stvarnosti nepostojećim nekretninama, budući da u navedenom zemljišno-knjižnom ulošku te nekretnine nisu upisane, niti je ona upisana kao knjižna vlasnica tih nekretnina. Na opisani je način realizirala kredit u protuvrijednosti od oko 370.000 kuna i iznos zadržala za sebe na štetu banke koja se ne može naplatiti prodajom nepostojećih nekretnina.
Županijsko državno odvjetništvo u Zadru predložilo je izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti iz čl. 77. Kaznenog zakona.