Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv D. K. zbog kaznenog djela trgovanja ljudima i ropstva

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv D. K. (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – trgovanje ljudima i ropstvo – opisanog u članku 175. st. 1 Kaznenog zakona. (19. 1. 2006.)
Tereti ga se da je od 13. srpnja 2004. do 14. rujna 2005., protivno Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te Protokola toj Konvenciji, uporabom sile i prijetnjom uporabe sile, prijevarom primio S. K. u radni odnos radi uspostave ropstva te ga držao u ropstvu. Sa unaprijed stvorenom namjerom da nad S. K. uspostavi kontrolu, ograniči mu kretanje, primora ga da radi za njega bez novčane naknade te da si time pribavi znatnu imovinsku korist prvo mu je neistinito obećao da će ga zaposliti kao perača vozila, a kada ga je i zaposlio, počeo ga je psihički i fizički maltretirati te ga tjerao na rad bez naknade.
Nakon što je okrivljeni po proteku nekoliko mjeseci od 13. srpnja 2004. fizičkim i psihičkim maltretiranjem i zastrašivanjem te uspostavom kontrole nad S. K., pod izlikom da će mu urediti stan, naredio mu je da podigne hipotekarni kredit čemu se S. K. usprotivio, no u strahu za svoj život to je učinio, nakon čega je okrivljenom morao predati novac a okrivljeni ga je i dalje nastavio psihički i fizički maltretirati. Također mu je naredio otvaranje tekućeg računa nakon čega mu je oduzeo karticu istog računa i s njega oduzeo novac koji mu je prethodno bio uplatio. Natjerao ga je i da zasnuje dva pretplatnička odnosa za mobilne telefone koje mu je također oduzeo, a oštećeni nije imao sredstava podmirivati račune.
Okrivljeni ga je uz psihičko i fizičko maltretiranje natjerao da i dalje radi bez naknade te ga smjestio u tavanske prostorije u svojoj kući gdje je živio u krajnje nehumanim uvjetima. Ujedno je kontrolirao njegovo kretanje i prijetio da nikome ništa ne govori jer će nauditi njegovoj rodbini. Početkom siječnja 2005. godine rekao mu je da može otići od njega ali tek nakon što podmiri novac koji je okrivljenik uložio u renoviranje njegova stana, odnosno nakon što uloženi novac odradi nastavkom rada za njega. Kada je okrivljeni saznao da se oštećeni požalio jednoj osobi na njegove postupke prema njemu, izudarao ga je i zaprijetio da će nauditi oštećenikovoj rodbini ako bilo što kaže policiji, no 14. rujna 2005. uhitili su ga policijski službenici.