Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Odbačena kaznena prijava protiv Miroslava Stojanovskog

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je nakon provedenih izvida odbacilo kaznenu prijavu protiv Miroslava Stojanovskog, sadašnjeg načelnika Glavnog stožera vojske Republike Makedonije, zbog kaznenog djela iz članka 122. stavak 1. OKZRH – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. (30. 1. 2006.)
Kaznenom prijavom – podneskom Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Centra za istraživanje ratnih zločina Vukovar, Miroslava Stojanovskog, kapetana bivše JNA, se tereti za ubojstva jedanaest branitelja na položaju Rističev salaš u Mitnici, te fizičkog maltretiranja zarobljenika Z. R. u logoru u Sremskoj Mitrovici.
Provedenim izvidima te pregledom video zapisa utvrđeno je da je Miroslav Stojanovski u navedeno vrijeme bio pripadnik bivše JNA te da je bio nazočan pregovorima o uvjetima predaje naselja Mitnica, koje su vodili pukovnik Nebojša Pavković, kao glavni pregovarač i major Milorad Stupar.
Međutim, preživjeli branitelji koji su ispitani nisu potvrdili navode prijave da bi Miroslav Stojanovski bio neposredno umiješan u ubojstva zarobljenih branitelja bilo na način da bi ta ubojstva naredio ili izvršio, odnosno na neki drugi način bio odgovoran za ovaj teški zločin.
Izvidima je utvrđeno da je Miroslav Stojanovski u zarobljeničkom logoru u Sremskoj Mitrovici šamarao i tri put udario šakom u trbuh zarobljenog branitelja Z. R., ali kako se radi o grubom postupanju s ratnim zarobljenicima, za koje je kazneno djelo nastupila zastara kaznenog progona, a ne o nečovječnom postupanju kojim se zarobljenicima nanose velike patnje ili povrede tjelesne cjelovitosti ili zdravlja, to je kaznena prijava odbačena i u tom dijelu.