Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv više osoba zbog zlouporabe opojnih droga

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnio je Županijskom sudu u Zagrebu istražni zahtjev protiv 15 osoba zbog počinjenja kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom zlouporabom opojnih droga iz članka 173. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona, odnosno neovlaštene prodaje i kupnje radi prodaje, posjedovanja i prenošenja tvari i pripravaka koji su propisom proglašeni opojnom drogom, a koje je kazneno djelo počinilo više osoba udruženih u zločinačku organizaciju radi počinjenja tih dijela. (3. 2. 2006.)
Tereti ih se da su organizirali krijumčarenje većih količina opojnih droga na području zemalja Europske unije, odnosno koordinacijom USKOK-a te suradnjom policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnika policija zemalja EU, od veljače 2005. godine do studenog 2005. godine u doverskoj luci u Velikoj Britaniji te u blizini Hamburga u Njemačkoj zaplijenjeno je 472,5 kg marihuane i 45 kg heroina skrivenog u kamionima hrvatskih registracijskih oznaka te kamionu austrijskih registracijskih oznaka i kamionu švicarskih registracijskih oznaka.
Desetoricu osumnjičenih tereti se da su tijekom 2003. godine, 2004. godine i 2005. godine kupili, prevezli i isporučili oko 2.126 kg droge marihuane za koju su preuzeli i prenijeli novca u vrijednosti od oko dva milijuna funti dok im je pri kontrolama i pregledima u luci Dover oduzeto 422,6 kg droge marihuane.
Ujedno se sedmoricu osumnjičenih tereti da su od kraja 2004. godine i tijekom 2005. godine kupili, prevezli i isporučili oko 406,5 kg droge marihuane, 44,4 kg droge heroin i 450 g droge kokain, dok im je pri kontrolama i pregledima oduzeto 50 kg droge marihuane, 44,4 kg droge heroin i 450 g droge kokain u Njemačkoj.
Temeljem članka 188. stavak 4. Zakona o kaznenom postupku predloženo je određivanje pritvora za pet osumnjičenih osoba. Ujedno je na osnovu članka 102. stavak 1. točka 1. ZKP-a predloženo određivanje pritvora za ostale osumnjičene s obzirom da su nedostupni tijelima gonjenja te je predloženo izdavanje tjeralice.