Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet istražni zahtjev protiv M. M. zbog uspostave ropstva i prijevoza robova

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Županijskom sudu u Zagrebu istražni zahtjev protiv hrvatske državljanke M. M. (1968.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo uspostave ropstva i prijevoza robova iz čl. 175. st. 1. Kaznenog zakona. (8. 2. 2006.)
Tereti ju se da je tijekom ljeta 2001. godine u Zagrebu, suprotno Konvenciji Ujedinjenih naroda o suzbijanju trgovanja osobama i iskorištavanja prostitucije drugih te Konvenciji Ujedinjenih naroda o ukidanju ropstva, trgovanja robljem i prakse slične ropstvu, kupila tada maloljetnu državljanku Srbije i Crne Gore radi uspostave kontrole nad njom kako bi je kasnije odvela u Italiju radi prostitucije. Maloljetnica se do dolaska u Hrvatsku nalazila u Bosni i Hercegovini bez ikakvih osobnih dokumenata. Nepoznati joj je muškarac tijekom ljeta 2001. godine lažno obećao posao, a ona mu je povjerovala i ilegalno s njim prešla granicu. Dolaskom u Zagreb nepoznati ju je muškarac doveo u kuću osumnjičene i prodao ju za iznos od 2.500,00 DEM. Maloljetnica je od drugih nepoznatih ženskih osoba, a koje su se također nalazile u kući osumnjičene, saznala da ju osumnjičena ima namjeru prevesti u Italiju radi prostitucije, odnosno da će biti pod stalnim nadzorom i bit će joj ograničeno kretanje te će sav zarađeni novac morati davati osumnjičenoj. Na sve što je čula, maloljetnica nije htjela pristati, te je iskoristila trenutak nepažnje osumnjičene i pobjegla tijekom noći.
Županijski sud u Zagrebu odredio je zadržavanje osumnjičene, a Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je određivanje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. Zakona o kaznenom postupku.