Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv P. L. zbog zlouporabe položaja i ovlasti i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te protiv Z. K. zbog krivotvorenja službene isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je istražni zahtjev protiv P. L. (1947.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona i kaznenog djela povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga opisano iz čl. 287. Kaznenog zakona te protiv Z. K. (1955.) zbog počinjenja kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. Kaznenog zakona. (10. 2. 2006.)
Osumnjičenog P. L. tereti se da je od lipnja 1997. godine do kolovoza 2003. godine kao direktor jednog hotela u Selcu; centra jednog trgovačkog društva; u više navrata od blagajnice, administratorice hotela i druge osumnjičene Z. K., preuzimao gotov novac od dnevnih utržaka vanjskog bazena hotela, bez potpisivanja zaduženja i prikazivanja kroz službene evidencije kao i bez pravdanja trošenja. Opisanim si je pribavio nepripadnu imovinsku korist od 134.710,00 kuna a na štetu trgovačkog društva. Kako bi onemogućio uvid u preglednost poslovanja i u stvarno imovinsko stanje hotela, u blagajnička izvješća nije upisivao dio ostvarenog prometa vanjskog bazena temeljem izvještaja o visini dnevnog utrška bazena dobivenih od prodavača karata.
Osumnjičenu blagajnicu hotela Z. K. tereti se da u više navrata u blagajničke izvještaje nije upisivala dnevne utrške iz poslovanja vanjskog bazena čime nisu prikazivani cjelokupni stvarno ostvareni prihodi hotela. Izvještaje je vlastoručno potpisivala i uz gotovinu, dnevne utrške, polagala u glavnu blagajnu, odnosno knjigovodstveno računovodstvenu službu.