Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Ukinuta oslobađajuća presuda protiv V. B. zbog nepružanja medicinske pomoći

Županijski sud u Bjelovaru prihvatio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru i ukinuta je oslobađajuća presuda protiv liječnice V. B. zbog počinjenja kaznenog djela ne pružanja medicinske pomoći iz čl. 243 Kaznenog zakona. (10. 2. 2006.)
Presudom Općinskog suda u Bjelovaru oslobođena je optužbe da je 30. listopada 2003. kao liječnica Doma zdravlja Čazme (zadužena za pružanje hitne medicinske pomoći) nakon što je zaprimila dojavu službenika Policijske postaje Čazma da se u mjestu Grabik nalazi N. V. s ozljedama glave te da mu je potrebna hitna medicinska pomoć, odbila izići na mjesto nesreće rekavši policijskim službenicima da hitna medicinska pomoć neće izlaziti na intervenciju. Na opisani je način postupila iako je bila svjesna da se radi o vitalnom dijelu ljudskog tijela čijim ozljeđivanjem može biti ugrožen život ozlijeđene osobe.
Općinski sud je oslobodio okrivljenicu jer smatra da nije odbila pružiti neodgodivu medicinsku pomoć N. V.
Županijski sud u Bjelovaru prihvatio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru i ukinuo navedenu presudu. Nakon ove odluke Županijskog suda u Bjelovaru ponovo će se provesti postupak pred Općinskim sudom.