Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv LJ. E. i I. G. zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te protiv M. K. zbog poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv LJ. E. (1954.) i I. G. (1956.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2 u svezi st. 1 Kaznenog zakona, te protiv M. K. (1957.) zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2 u svezi st. 1. i čl. 37 Kaznenog zakona. (24. 2. 2006.)
Okrivljene LJ. E. i I. G. tereti se da su u travnju 1999. godine kao članice uprave jedne hrvatske banke, a na poticaj okrivljenog M. K. (član društva iz Austrije, predsjednik Uprave jednog zagrebačkog trgovačkog društva i člana tog društva, u okviru kojeg je i drugo trgovačko društvo iz Zagreba) po nalogu navedenog drugog zagrebačkog trgovačkog društva iz novčanih sredstava hrvatske banke platile kreditnu obvezu austrijskog društva prema njemačkoj banci. Uplatile su iznos od 4.800.000,00 DEM, odnosno 18.200.000,00 kuna u namjeri da austrijskom društvu pribave protupravnu imovinsku korist. Okrivljene su znale da između hrvatske banke i austrijskog društva te drugog zagrebačkog trgovačkog društva ne postoji obvezno pravni ili drugi odnos iz kojeg bi za hrvatsku banku proizlazila obveza plaćanja te kreditne obveze austrijskog društva.